Tsunamibølge har truffet øystaten Tonga etter vulkanutbrudd

En tsunamibølge har truffet øystaten Tonga i Stillehavet etter et stort utbrudd i en undersjøisk vulkan. Hus er oversvømt, men skadeomfanget er ukjent.

Australias meteorologiske institutt skriver på Twitter at bølgen på 1,2 meter er observert ved Nuku’alofa, som er hovedstaden i Tonga og landets største by.

Tonga er nabo-øystaten til Fiji, og regnes også for å være en ferieperle for turister.

Videoer som er lagt ut i sosiale medier, viser store bølger som skyller innover kystområder etter et vulkanutbrudd lørdag ettermiddag lokal tid.

VULKANUTBRUDD: Vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai hadde et stort utbrudd lørdag. Foto: Tonga Geological Services / Facebook
VULKANUTBRUDD: Vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai hadde et stort utbrudd lørdag. Foto: Tonga Geological Services / Facebook

Den australske avisen The Sunday Morning Herald melder at bølgene skyller innover kystområder med bebyggelse.

I en video lagt ut på Twitter, ser man bølgene tydelig skylle inn over land i store mengder.

Det er utstedt tsunamivarsler for Samoa, Fiji og New Zealand, der folk blir bedt om å holde seg unna strender, havneområder og elver.

– Folk i eller i nærheten av sjøen bør komme seg ut av vannet, vekk fra strendene og kystområdene og vekk fra havner, elver og elvemunninger, heter det i en melding fra myndighetene i New Zealand.

Australske myndigheter jobber nå med å avgjøre hvor store skader det er snakk om, for å sende bistand fra Canberra.

Frykter 3 meter høye bølger

Tsunamibølgene nådde Japan natt til søndag, ifølge det meteorologiske instituttet i landet.

– Det er mulighet for at bølgene kan bli opp mot tre meter høye, melder instituttet.

En bølge på 1,2 meter nådde den avsidesliggende sørlige øya Amami Oshima rundt midnatt natt til søndag. Også andre områder langs Japans stillehavskyst opplevde mindre tsunamier.

Innbyggerne i områder med tsunamivarsel har blitt bedt om å evakuere til høyere terreng, ifølge den nasjonale kringkasteren NHK.

USA: Har utstedt tsunamivarsel

USAs nasjonale værtjeneste har utstedt et tsunamivarsel for landets vestkyst.

– En tsunami har blitt bekreftet, og noen virkninger av den kan ventes, sier USAs nasjonale værtjenestes tsunamivarslingssenter lørdag, skriver CBS.

Varselet gjelder for hele USAs vestkyst, fra California nær grensen til Mexico og videre opp til Alaska.

På Hawaii, som er en amerikansk delstat i Stillehavet, har tsunamibølger allerede ført til mindre oversvømmelser på tvers av øyene. Det er ikke meldt om skader.

Regner aske

En Twitter-bruker som virker å være på stedet, skriver at det regner aske og at man hørte det da vulkanutbruddet skjedde. På videoer han har lagt ut ser man tydelig de store vannmengdene som flommer inn over land.

– Man kan bokstavelig talt høre vulkanutbruddet, det høres ganske voldsomt ut, skriver han.

En annen video delt på Twitter viser hvordan bølgene river ned et helt gjerde i det folk i hast forsøker å kjøre vekk fra ødeleggelsene. En bil som fremdeles har bagasjerommet åpent, blir også skylt vekk av bølgene.

Dramatiske bilder

Dramatiske satellittbilder viser øyeblikket vulkanen brøt ut, og hvordan tsunamibølgen begynte å forme segseg.

Lokalavisen Matangi Tonga skriver at forskere observerte massive eksplosjoner, torden og lyn i nærheten av vulkanen fredag morgen, da det første utbruddet fant sted.

Vulkanutbruddet, som har forårsaket dagens tsunami, startet lørdag og er det foreløpig siste av en rekke spektakulære utbrudd i den undersjøiske vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai. Men allerede fredag ble det meldt om en 30 centimeter høy tsunamibølge som skyldte inn over land.

I New Zealand, som ligger omtrent 238 mil fra Tonga, er folk bedt om å være varsom og forberedt på «sterke og uvanlige underhavsstrømninger og uforutsigbare bølger» ved kysten, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Tsunamien kom lørdag kveld lokal tid, og flere innbyggere har måtte flykte og står nå uten strøm gjennom nattemørket. Telefonlinjene i landet skal også være nede.

En annen Twitter-bruker har delt en video av en rekke biler som er på vei opp i høyden og unna vannet.

Tonga ligger mellom New Zealand og Hawaii og består av 172 små øyer. Landet har litt over 100.000 innbyggere.

Relatert