INFORMERTE IKKE: Oljefondssjef Nicolai Tangens middag med Jonas Gahr Støre i mai i fjor ble ikke formidlet til Finansdepartementet. Foto: Erik Edland / TV 2
INFORMERTE IKKE: Oljefondssjef Nicolai Tangens middag med Jonas Gahr Støre i mai i fjor ble ikke formidlet til Finansdepartementet. Foto: Erik Edland / TV 2

Tangen informerte ikke departementet om Støre-middag

Oljefondssjef Nicolai Tangen informerte ikke Finansdepartementet om middagen med Jonas Gahr Støre i mai i fjor, der Norges Bank og Jens Stoltenberg ble tema.

Tangen tok opp at Jens Stoltenberg ville være en kvalifisert kandidat til jobben som ny sjef i Norges Bank den dagen Øystein Olsen trakk seg. Støre selv har sagt at han avviste å diskutere dette fordi han dermed ville være inhabil overfor Stoltenberg.

Sjefen for oljefondet skal imidlertid ikke ha møter med folkevalgte organer uten at finansministeren er informert og gitt anledning til å være med, skriver VG.

Tangen sier til avisen at han ikke informerte om middagen med Støre – den daværende opposisjonslederen på Stortinget – fordi han mener middagen var privat. Middagen ble holdt hos investor Knut Brundtland, tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands sønn.

– Knut inviterte meg til middagen i kraft av å være en venn av ham, ikke i kraft av min jobb som oljefondssjef, skriver Tangen i en epost til VG via presseansvarlig Line Aaltvedt.

Møttes én gang

Heller ikke i Finansdepartementet mener man at det var naturlig å informere om sammenkomsten med Støre, fordi middagen var privat, skriver kommunikasjonssjef Therese Riiser i en epost til avisen.

Både SVs Kari Elisabeth Kaski, Venstres Sveinung Rotevatn og Rødts Marie Sneve Martinussen mener på sin side at departementet burde vært orientert.

Støre opplyste til NTB tidligere denne uka at Norges Banks framtid ikke var et tema på middagen, men at Jens Stoltenbergs navn ble nevnt.

– Jeg har møtt Nicolai Tangen én gang, og det var på en middag som jeg ble invitert til, hvor jeg fikk snakket med ham i et par timer. Det var nyttig for meg å høre hvordan han som oljefondssjef vurderte internasjonal økonomi, sa Støre til NTB.

Bekrefter Støres uttalelser

Fredag kveld skriver NRK at oljefondssjef Nicolai Tangen sier det var han selv som tok opp Jens Stoltenberg som en passende sentralbanksjef.

Til NRK sier Tangen at han kjenner seg igjen i fremstillingen Støre har gitt til media, og at diskusjonen kun var et to minutter langt utdrag av en to timer lang samtale om internasjonal økonomi.

– At fondet står overfor en kompleks verden i endring er noe jeg også har snakket om offentlig, og det var altså konteksten her, sier Tangen til NRK.

Til statskanalen legger han til at han mener både Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache er gode kandidater til stillingen, og at han selv ikke har noen innvirkning på prosessen.

Relatert