Dette er årets «Melodi Grand Prix»-deltakere

Mandag klokken 13.30 slippes artistene til den 60. utgaven av sangkonkurransen.

Til God kveld Norge har MGP-programlederne Mikkel Niva (34) og Annika Momrak (22) sagt at det aldri har vært så høyt nivå på deltakerne vokal-messig, og at det er et stort spenn fra «crazy» låter, til rolige popbalader.

Se intervjuet med MGP-programlederne i videoen under, hvor de snakker om hva de frykter skal gå galt i år, samt et lite triks for hvordan Norge kan vinne i år.

FØRST UT: NorthKid var de første som ble lest opp. Foto: NRK
FØRST UT: NorthKid var de første som ble lest opp. Foto: NRK

Årets deltakere

NorthKid. Et nordnorsk popband frontet av Bilal Saab, som vant Stjernekamp i 2019. Ved siden av Bilal består bandet av Helge Moen, Håkon Guttormsen, Sebastian Willassen og Vegard Olaussen.

Subwoolfer. Årets annerledes-bidrag? Subwoolfer har laget et DJ-univers rundt brødrene Keith og Jim som møttes på månen for 4,5 millioner år siden. De opptrer med låten «Give the Wolf a Banana», som vel kan anses å være en noe uvanlig låttittel.

Christian Ingebrigtsen. Sanger og låtskriver Christian Ingebrigtsen har toppet hitlistene med egne soloprosjekter, men er mest kjent for tiden i den verdenskjente popgruppen A1. Sammen har de vunnet en Brit Award, en MTV Award, hatt ti singler på topp 10 i Storbritannia og solgt over 10 millioner fysiske album. Han var også med å skrive MGP-låta «Attention» som Ulrikke Brandstorp gikk til topps med i 2020.

Anna-Lisa Kumoji. Hun har hatt roller i «The Book of Mormon», «Flashdance» og er nå aktuell i rollen som Anita i «West Side Story». I fjor var hun å se i Stjernekamp og vakte stor begeistring hos anmelderne.

Elsie Bay. Hun heter egentlig Elsa Søllesvik, og fikk sitt gjennombrudd som 17-åring med Elsa & Emilie. Popduoen var å se på by:Larm, Lindmo og VG-lista. Hun har også slått gjennom i Asia, fordi hun har introlåten til den koreanske TV-serien «The Queens House», som hadde premiere i høst.

Mira Craig. 39-åringen debuterte som artist med singelen «Boogeyman» i 2005, og har siden hatt flere topplasseringer på VG-lista. Snoop Dogg fattet interesse for den norske musikeren på Quartfestivalen i 2005, og har brukt hennes «Dinner in Bed» på samleplaten «Welcome to tha Chuuch: The Album». Hun har vært nominert til flere Spellemannpriser, Alarmprisen og MTV Europe Music Awards. Hun har også deltatt i «Farmen kjendis» og «Torpet kjendis».

Frode Vassel. Han har vært på Eurovision-scenen flere ganger, med JOWST i Kiew (2017), Rybak i Lisboa (2018) og hjalp KEIINO fram til seier blant publikumsstemmene i Tel Aviv 2019. Han deltok også i «The Voice» 2021. Se video under.

TrollfesT. Bandet ble dannet i 2003, og henter inspirasjon fra metall og musikk fra Balkan-området. Derfor kaller deg seg «True Norwegian Balkan Metal». Med denne formelen har TrollfesT turnert over store deler av verden siden 2007 og gitt ut åtte album.

Eline Noelia. 22-åringen startet med kristenpop og barnealbum, men musikalsk har hun beveget seg mot listepop de siste årene.

Lily Löwe. Lill Sofie Wilsberg er musikalsk forankret i melodisk hardrock, men strekker seg over flere sjangere som metal med innslag av pop og punk. Lily Löwe jobber også som kostymedesigner og makeup-artist på en rekke produksjoner, og er blant annet gullrutenominert for sitt arbeid med NRK-serien Rådebank.

Steffen Jakobsen. Han gav ut sitt første album «My beginning» i 2009 som solgte til gull. Den 31 år gamle countryartisten ble kjent for TV-seerne da han kom på 3. plass i «Idol» 2013. Hans fremførelse av «Your Man» ble kåret til årets beste «Idol»-øyeblikk. Se videoen under.

Farida. Farida Bolseth Benounis fikk god omtale fra blant annet Billboard og MTV da hun slapp sine to første singler «Three Weeks» og «Solo Ride» med en måneds mellomrom. Farida har spilt på by:Larm to ganger og vant den gjeve prisen «Årets forbilde» i 2016. I september 2021 ble hun finalist i «The John Lennon Songwriting Contest» i New York.

Mari Bølla. 17 år gamle Mari Eriksen ble tidenes yngste «Idol»-vinner, kun 15 år gammel. Etter seieren i «Idol» 2020 slapp hun vinnerlåten «Now That I Found You», og etter det har hun sluppet både en julelåt og den drivende poplåten «Not That Girl».

Daniel Lukas. Daniel Lukas Kalelic stod på scenen for første gang under MGPjr i 2013 med låten «Tiden går fort». I 2018 var han klar for å prøve lykken i Idol, der han blant annet imponerte dommerne med en egenkomponert låt.

Oda Gondrosen. Som 16-åring meldte hun seg på Idol, etterfulgt av «The Voice» i 2015, men følte seg for ung og synes det var vanskelig å komme noen vei med musikken etter dette. Våren 2020 gav Oda musikkonkurranser en ny sjanse og takket ja til å delta i Idol for andre gang og kom helt til finalen.

Sturla. Eneste artisten som ikke var til stede på lanseringen. Sturla Fargerli har gitt ut singelen «Kanskje Du Kan Vær Mitt Paradis» som var A-listet på NRK P1 i flere måneder, samtidig som de resterende låtene på EP-en roterte på NRK P3.

VILDE. Vilde Johannessen har varmet opp for Matoma, Röyksopp og Julie Bergan. I starten av 2021 slapp Vilde singelen «Never Said Enough», og ble i den forbindelse kåret til «Månedens Urørt» av NRK P3.

Alexandra Joner. Alexandra Joner entret de norske TV-skjermene da hun som 16-åring deltok i dansekonkurransen «Dansefeber» på TVNorge, og har siden jobbet både med dans, musikk og sosiale medier. I 2012 ga hun ut låten «Sunrise» sammen med Madcon, som solgte til trippel platina. I 2015 var hun med i MGP for første gang, da med låten «Cinderella». Hun har de siste årene vært å se i forskjellige TV-programmer som blant annet «Camp Kulinaris», «71 Grader Nord», «Bloggerne» og vært programleder i «God kveld Norge».

Maria Mohn. Har sunget i den spellemannsnominerte vokalgruppa PUST, i Det Norske Solistkor og vært frontfigur i en rekke andre sammenhenger. Hun har deltatt i «Idol» og sunget på blant annet «Beat for Beat», «Popstokk» og fremførte sin egen låt «Håp» i forbindelse med 22. juli-markeringen ved Regjeringskvartalet. I 2020 deltok hun i «Melodi Grand Prix» med duetten «Fool for love» sammen med Kim Wigaard.

Kim Wigaard. 38-åringen har jobbet en årrekke både nasjonalt og internasjonalt med musikal, revy, opera og kabaret. Han har sunget på Den Norske Opera og Ballett, Off-Broadway i New York og vært solist for et utsolgt Oslo Konserthus.

Sofie Fjellvang. Sørlendingens gjennombrudd kom da hun sang seg helt til finalen i «The Voice» i 2021. Hun er godt i gang med sin debut-EP med hjelp av en gammel kjenning i «Melodi Grand Prix»-sirkuset: Kjetil Mørland, som kom på en sterk 8. plass i Eurovision i 2015 sammen med Debrah Scarlett med låta «A Monster Like Me». Mørland og Fjellvang har sammen skrevet låten «Made Of Glass».

En vesentlig endring

Den første av fire delfinaler går av stabelen lørdag 15. januar kl 19.50. Det er fire artister som skal konkurrere om en finaleplass i hver delfinale.

Av årets 21 artister er fem forhåndskvalifiserte til finalen. Disse er plukket ut av en fagjury. Hver lørdag skal en av dem opptre med sin låt under en delfinale. Siste forhåndkvalifiserte artist opptrer under «Sistesjansen» 12. februar.

UTENOMJORDISKE: Subwoolfer hevder at de er mange millioner år gamle. Identiteten deres er ukjent. Foto: NRK
UTENOMJORDISKE: Subwoolfer hevder at de er mange millioner år gamle. Identiteten deres er ukjent. Foto: NRK

Apropos «Sistesjansen». Dette ble innført under MGP 2021 og videreføres i 2022 med noen vesentlige endringer. 7. februar skal de 12 artistene som ble slått ut gjennom de fire delfinalene bli til fire artister i en direktesendt sending.

De fire artistene som får flest publikumsstemmer går videre til «Sistesjansen» lørdag 12. februar. Her opptrer de med låten sin på nytt og konkurrerer om den aller siste finalebilletten.

Den store finalen i «Melodi Grand Prix» består av 10 finalister og går av stabelen lørdag 19. februar. Vinneren skal representere Norge i Eurovision Song Contest i Torino i mai.

Relatert