Åpne, stenge eller kreve pass. Nå kan Raymond Johansen snart måtte ta valget igjen. Foto: Annika Byrde
Åpne, stenge eller kreve pass. Nå kan Raymond Johansen snart måtte ta valget igjen. Foto: Annika Byrde

Nå har du tre valg, Raymond!

Noen har glemt det, noen har fortrengt det, mens andre aldri vil glemme det.

Noen har glemt det, noen har fortrengt det, mens andre aldri vil glemme det.

Fredag 6.november 2020 gjennomførte byrådet med Raymond Johansen i spissen sosial nedstengning av Oslo.

Ølkranene ble stengt og åpnet ikke igjen før over et halvt år senere samtidig med treningssentre, svømmehaller og andre tilbud.

Gruppeleder i Høyres bystyregruppe I Oslo, Anne Haabeth Rygg Foto: Stian Lysberg Solum
Gruppeleder i Høyres bystyregruppe I Oslo, Anne Haabeth Rygg Foto: Stian Lysberg Solum

Dette var ikke første gang byrådet innførte lokalt skjenkeforbud.

Utelivet i Oslo var også stengt mellom 21.mars og 6.mai i 2020 etter at fire kontrollører i løpet av noen hektiske timer skal ha kontrollert 250 skjenkesteder til fots og fra bil.

De konkluderte med at skjenkestedene ikke tok smittevernkravene på alvor, og over 8000 skjenkesteder med kommunal skjenkebevilling måtte stenge. Det var en omstridt avgjørelse.

Nå er det stengt igjen. Også denne gangen er avgjørelsen omstridt, men denne gangen er det regjeringen som har tatt avgjørelsen.

Byrådslederen på sin side oppfordret i slutten av november Oslofolk til å gå på julebord og drikke øl, samtidig som det ble registrert 6000 nye smittede i Oslo. Det var ny rekord hittil i pandemien.

Enten var han ikke klar over smitterekorden, eller så mener han at vi kan holde samfunnet åpent med langt høyere smittetall nå som de fleste er vaksinert. Mye tyder på det.

Uken etter økte smittetallene ytterligere uten at byrådslederen strammet inn, men det gjorde regjeringen.

Først ble det innført tidligere skjenkestopp, og fra 15.desember har det vært forbudt å servere øl og vin til maten over hele landet.

Under den lokale skjenkestoppen i fjor vinter var det i noen uker på nyåret nasjonalt skjenkeforbud.

Da valgte stortinget å overkjøre regjeringen og forbudet ble avviklet, men i Oslo ble det videreført.

Det var da byrådslederen i et intervju sa han var bekymret for Oslofolks mentale helse. «Vi ser alt for godt at tiltaksbyråden er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Jeg er oppriktig bekymret for at Oslo nå nærmer seg et bristepunkt.»

Han var tydelig på at han ikke likte at regjeringen bestemte over Oslo. Hvis Oslo nærmet seg bristepunktet for snart ett år siden må det være lov å spørre hvor vi er i dag, for det er ingen tvil om at byrådslederen har passert sitt bristepunkt.

I et oppsiktsvekkende intervju med VG nylig gikk han langt i å undergrave Helsedirektoratets troverdighet når han stilte spørsmålstegn ved begrunnelsen for det nasjonale skjenkeforbudet vi nå har.

Det kunne han som landets mektigste lokalpolitiker ha spart seg. I stedet for å undergrave troverdigheten til helsemyndighetene bør han heller fortelle Oslofolk hva byrådets plan er når det nasjonale skjenkeforbudet oppheves om bare noen dager.

Han sa på nyttårsaften at det er helt usannsynlig at Oslo åpner opp 15.januar. Det er kanskje ikke så rart.

Årets førte uke startet med over 10.000 nye smittede i Oslo. Det er det høyeste tallet under pandemien. Samtidig har byrådslederen uttalt at Oslo ikke skal være stengt en dag mer enn nødvendig, men hva betyr det?

Hvis han velger å videreføre skjenkeforbudet er det en innrømmelse av at oppfordringen fra før jul om å gå på julebord og drikke øl var lite gjennomtenkt.

Hvis han gjenåpner kranene for alle vil det være en kraftig kritikk av AP-regjeringens koronahåndtering generelt, og statsminister Jonas Gahr Støres lederskap spesielt.

Et tredje alternativ er å benytte anledningen kommunen nå har til å videreføre skjenkeforbudet, men ta koronasertifikatet i bruk slik at serveringssteder og kulturtilbud kan åpne opp og ønske fullvaksinerte og alle med status som beskyttet velkommen inn.

Det er helt og holdent opp til byrådslederen. Vil han bruke verktøyene han har til rådighet for å åpne opp?

Det krever vi og titusenvis av ansatte som i dag ikke vet når de kan vende tilbake på jobb, eller om arbeidsplassen i det hele tatt eksister når det åpner opp igjen, svar på.

Svare på kronikken? Brenner du inne med noe? Send oss din mening på debatt@tv2.no

Relatert