Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Martin Leigland / TV 2
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Martin Leigland / TV 2

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil oppheve nasjonal skjenkestopp

Hvis det ikke kommer tunge, faglige råd om å videreføre nasjonal skjenkestopp, bør tiltaket oppheves denne uka, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Kommunene må få selv få avgjøre om skjenkestopp eller begrensede skjenketider er nødvendige, sier Vedum til Dagbladet.

Regjeringen har vært under økende press om smitteverntiltakene, blant annet om hvorvidt beslutningen om å innføre nasjonal skjenkestopp er et forholdsmessig tiltak.

Vedum vil ikke forskuttere hva regjeringen vil legge fram, men sier det jobbes med en modell der kommunene har innflytelse over tiltak, inkludert skjenkestopp.

Bekreftet endringer

Fredag bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) overfor TV 2 at det vil bli endringer i koronatiltakene 14. januar, som er da den gjeldende tiltakspakken løper ut.

– Nå vurderer vi veldig nøye det vi har lært av det. Vi skal oppsummere og trekke nye og mer presise beslutninger, sa statsministeren under et besøk hos Moelven industrier.

Støre garanterte at det kommer endringer i tiltakene om en uke.

– Skal kommunene og ordførerne få bestemme mer selv?

– Det er en god løsning å kunne ha lokale tiltak. For da kan du gjøre det som passer der. Men det er kun en god løsning hvis det ikke sprer seg til resten av landet, sier Støre, og legger til:

Statsminister Jonas Gahr Støre varsler endringer i koronatiltakene. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler endringer i koronatiltakene. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Vi ønsker å komme dit, men når omikron har vært her – har vi vært nødt til å se situasjonen fra et nasjonalt perspektiv.

Refser kommunikasjonen

Lederen av Stortingets helsekomite, Tone Trøen, mener regjeringen må avklare hva de vet og ikke vet.

FORVIRRET: Helsekomiteens Tone Trøen (H) ber om oppklaring fra regjeringen etter søndagens skjenke-utspill. Foto: Stian Lysberg Solum
FORVIRRET: Helsekomiteens Tone Trøen (H) ber om oppklaring fra regjeringen etter søndagens skjenke-utspill. Foto: Stian Lysberg Solum

– Nå begynner det å bli vanskelig å forstå og henge med på regjeringens kommunikasjon. Har de allerede fått faglige råd om at skjenkestoppen bør oppheves, siden statsråder går ut og gir slike signaler?

I følge Vedum, som ikke har besvart TV 2s henvendelser, vil han oppheve skjenkestoppen dersom det ikke kommer tunge faglige råd i mot.

– Dersom de ikke har fått slike faglige råd, synes jeg både Vedum og andre i regjeringen bør være forsiktige med å skape forventninger det kanskje ikke er grunnlag for, sier Trøen og legger til:

– Denne måten å kommunisere på er forvirrende for de berørte, og rett og slett ikke holdbar. Dette handler om trygghet og forutsigbarhet for arbeidsplassene i en enorm bransje der mange nå er permitterte.

– Gjør vondt

Statsministeren påpekte at smittetallene ikke har ført til en voldsom økning i sykehusinnleggelser.

– Det er veldig løfterikt, og gir oss kunnskap til å kunne treffe nye tiltak.

Han tror strategien vil endres utover våren.

– Det kommer kanskje et tidspunkt utover våren der vi kan si at vi har kommet gjennom en del av det verste, og kan legge en ny strategi for hvordan samfunnet lever med et virus.

Støre sier det gjør vondt at det finnes folk som permitteres for andre og tredje gang.

– Det er de som rammes hardest. Vi har forsøkt å støtte, men aller mest håper vi at vi kan legge til rette for at de kan gjøre jobben sin igjen, sier Støre.

Relatert