SKATTESMELL: – Dette er selvsagt en sak jeg gjerne skulle vært foruten, sier justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2
SKATTESMELL: – Dette er selvsagt en sak jeg gjerne skulle vært foruten, sier justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Aftenposten: Mehl skattet ikke av pendlerboligen selv om hun bodde gratis hjemme

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier hun ikke var klar over at hun måtte betale skatt for fordelen av fri pendlerbolig.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) får baksmell på skatten, melder Aftenposten tirsdag kveld.

Mehl har hatt gratis pendlerbolig fra staten helt siden hun ble valgt inn på Stortinget høsten 2017. I en periode mellom oktober 2017 og juli 2018 var hun folkeregistrert på pikerommet på farens gård på Åsnes Finnskog i Innlandet, der hun ikke hadde boutgifter.

Men politikere som bor gratis hjemme, må betale skatt av pendlerboligen, har Skatteetaten slått fast. Det gjorde ikke justisministeren.

«Jeg er blitt oppmerksom på at jeg ikke er blitt skattlagt for skattepliktig pendlerbolig i en periode fra oktober 2017 til juli 2018 og har betalt for lite skatt».

– Skulle vært foruten

Det skrev Mehl i en henvendelse til Skatteetaten 25. november i år, som avisen har fått innsyn i. Stortinget selv har heller ikke trodd politikere som bodde gratis hjemme, måtte skatte av pendlerboligen.

– Dette er selvsagt en sak jeg gjerne skulle vært foruten. Jeg er opptatt at ting skal være riktig og håper vi kan få ryddet opp i dette så fort som mulig, sier justisministeren.

Hun sier hun informerte både partileder Trygve Slagsvold Vedum og Statsministerens kontor om at hun kunne være en del av Stortingets pendlerbolig-gjennomgang i forbindelse med forhåndssamtaler alle statsråder har før utnevnelse.

Sterke reaksjoner og svekket tillit

De såkalte pendlerbolig-sakene har ført til sterke reaksjoner i høst, og onsdag forrige uke ble det klart at Stortinget skjerper reglene og innfører dokumentasjonskrav for pendlerboliger.

Skattebetalerforeningen sa nylig til TV 2 at de merker en endring hos folk etter avsløringene.

– Jeg har selv jobbet som skatterådgiver i snart 30 år, og jeg har aldri opplevd maken til irritasjon og frustrasjon hos skattebetalerne, sa advokat og rådgiver Per-Ole Hegdahl.

I en undersøkelse Norstat har utført, svarer 65 prosent at de har svekket tillit til norske politikere etter pendlerbolig-avsløringene i høst.

Én av fem – hele 20 prosent – svarer at de har fått «mye mindre tillit» til politikerne som følge av sakene. Nesten halvparten – 45 prosent – svarer at de har fått «litt mindre tillit».

Relatert