OMIKRONBØLGE: Storbritannia har opplevd en kraftig økning i omikrontilfeller den siste tiden. Foto: Matt Dunham
OMIKRONBØLGE: Storbritannia har opplevd en kraftig økning i omikrontilfeller den siste tiden. Foto: Matt Dunham

Viruset herjer: Slik rammer det Europa nå

Vaksinering av barn, stengte skoler og innreisenekt er blant tiltakene europeiske land tar i bruk for å bremse den eksplosive spredningen av omirkonvarianten.

EU-kommisjonen antar nå at omikronarianten vil være dominerende i Europa innen midten av januar.

Storbritannia og Danmark er, sammen med Norge, blant landene som har hatt en kraftig økning i antallet omikrontilfeller de siste dagene.

I Danmark ble det onsdag registrert 6047 tilfeller av den nye varianten.

Statsminister Mette Fredriksen innførte forrige uke en rekke tiltak. Skolene i landet holder stengt fra 15. desember til 5. januar. Utesteder må stenge ved midnatt og Frederiksen ba danskene avlyse alle julebord.

Fra før er det påbudt med munnbind på kollektivtransport og i butikker, samt krav om å vise koronapass ved enkelte arrangementer.

ALVOR: Mette Frederiksen har strammet inn koronatiltakene de siste ukene. Foto: PHILIP DAVALI
ALVOR: Mette Frederiksen har strammet inn koronatiltakene de siste ukene. Foto: PHILIP DAVALI

Smitterekord for britene

Storbritannia er også hardt rammet av omikronvarianten.

Onsdag ble det registrert 78.610 nye koronatilfeller i landet. Det er det høyeste antallet siden landet startet med vaksinering sommeren 2020. Det er bekreftet at mer enn 10.000 av tilfellene er omikronvarianten, men man antar at det faktiske tallet er dobbelt så høyt.

Frankrike forbyr fra lørdag alle unødvendige reiser fra Storbritannia, både for vaksinerte og uvaksinerte. Målet er å stanse spredningen av omikron, som det er registrert langt flere tilfeller av i nabolandet enn i Frankrike.

Også i Frankrike er smittetallene høye, men antallet registrerte omikrontilfeller er betraktelig lavere, med bare 240 bekreftede tilfeller, skriver BBC.

Fredag forrige uke stengte alle nattklubber i landet, i tillegg til at det ble innført strengere avstand om å holde avstand og å bruke munnbind på skoler, i barnehager og på lekeplasser.

I Storbritannia stemte nasjonalforsamlingen onsdag for å innføre flere tiltak mot smittespredningen, blant annet krav om koronapass på større samlinger og munnbindbruk på offentlige steder.

Starter barnevaksinering

Onsdag gikk Tyskland, Spania, Hellas og Ungarn i gang med vaksinering av barn i alderen fem til elleve år. Flere steder er det meldt om stor pågang fra foreldre som er bekymret for omikronvarianten.

– Så snart vi begynte å tilby vaksinetimer, ble nesten alle booket, sier Jakob Maske, som er lege i Berlin og talsperson for Tysklands forening for barneleger, ifølge NTB.

Tyskland går nå gjennom sin fjerde smittebølge. Legen er usikker på om vaksineringen av barna vil kunne stoppe bølgen.

Fakta: Landene med høyest smittetrykk

Sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).

 • Slovakia: 2.200 smittede (20,5 døde)
 • Tsjekkia: 1.831 smittede (15,3 døde)
 • Belgia: 1.691 smittede (5,7 døde)
 • Sveits: 1.516 smittede (3,6 døde)
 • Nederland: 1.497 smittede (4,6 døde)
 • Danmark: 1.494 smittede (2,2 døde)
 • Irland: 1.274 smittede (2,6 døde)
 • Georgia: 1.200 smittede (19 døde)
 • Kroatia: 1.189 smittede (19,9 døde)
 • Norge: 1.180 smittede (2,1 døde)
 • Storbritannia: 1.102 smittede (2,5 døde)
 • Slovenia: 995 smittede (9,8 døde)

  Kilde: NTB/Johns Hopkins-universitetet

Venter smittebølge i januar

I USA forbereder sykehusene seg nå på en mulig omikron-bølge i januar. Ifølge det amerikanske folkehelseinstitutt CDC kan bølgen nå en topp allerede tidlig neste år.

Lørdag utgjorde omikron-varinaten nærmere 3 prosent av korona-tilfellene i landet, en økning fra 0,4 prosent uken før, ifølge tall fra CDC.

Også der tror helsemyndighetene at den nye virusvarianten kan bli dominerende i løpet av få uker, skriver The Guardian.

Mer enn 800.000 amerikanere har så langt mistet livet under pandemien.

Tema på EU-toppmøte

Omikron er hovedtema under EU-toppmøtet i Brussel torsdag. I flere land er helsevesenet allerede under sterkt press.

– Omikron skaper betydelig bekymring, spesielt når det gjelder den raske spredningen som skaper press på våre samfunn og våre helsesystemer, sa den irske statsministeren Micheál Martin da han ankom møtet.

– Så i dag etterlyser vi større koordinering på en rekke fronter, la han til.

PROTEST: I mange europeiske byer har det i høst blitt protestert mot koronarestriksjoner, som her i Brussel 5. desember. Foto: Geert Vanden Wijngaert
PROTEST: I mange europeiske byer har det i høst blitt protestert mot koronarestriksjoner, som her i Brussel 5. desember. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis sa at det nå haster med å få vaksinert folk med tredjedoser. Han beskrev det som et kappløp med tiden.

Ni EU-land har en vaksinasjonsrate på under 60 prosent.

Italia, Irland, Portugal og Hellas har alle skjerpet inn restriksjonene for reisende fra andre EU-land ved å kreve koronapass før ankomst. Dette gjelder også for de som er vaksinert.

Relatert