Rekordmange koronainnlagte ved norske sykehus

331 koronapasienter er innlagt ved norske sykehus. Det er ny rekord.

Det viser tall fra Helsedirektoratet.

Den forrige rekorden er fra 1. april 2020. Da var 325 koronapasienter innlagt.

Søndag er 331 koronapasienter innlagt ved norske sykehus. Det er en økning på 24 pasienter fra lørdag.

106 pasienter ligger innlagt ved en intensivavdeling.

58 på respirator

58 av pasienter får respiratorbehandling, en økning på fire pasienter fra lørdag.

De aller fleste covid-19-pasientene er enten innlagt ved Akershus universitetessykehus (44 innlagte) eller Oslo universitetessykehus (46 innlagte).

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til TV 2 at søndagens tall viser at situasjonen med delta-varianten faktisk er mer belastende nå, enn det var på det meste da pandemien begynte.

REKORD: Søndagens innleggelsestall er ny rekord så langt i pandemien. Foto: Skjermdump, Helsedirektoratet
REKORD: Søndagens innleggelsestall er ny rekord så langt i pandemien. Foto: Skjermdump, Helsedirektoratet

– Vi har fordelen med at vaksinene fungerer godt med delta-varianten, men den store forskjellen er at vi har fått en ny variant som vi ikke vet hvordan vil belaste oss. Den har forandret spillet, sier Nakstad.

Toppsesong

Den assisterende helsedirektøren sier at mye av innleggelsene kan skyldes at vintersesongen regnes som toppsesongen for luftveisinfeksjoner.

– Det er også mye smitte i yngre aldersgrupper som ikke er vaksinert, og de kan bringe mye smitte inn i familier, sier han.

Det har også vært en generell smitteøkning i hele samfunnet som har vokst og vokst de siste to månedene.

– I Norge er det fortsatt sånn at 40 prosent av de innlagte ikke er vaksinert, og de har en gjennomsnittsalder på 40 år. Vi har også en ganske høy andel eldre som er vaksinert, som ikke har like god effekt av vaksinen som yngre, sier Rostrup Nakstad.

– Kan snu fort

Ifølge Nakstad har det foreløpig ikke kommet meldinger om at noen av de innlagte er smittet med omikron.

– Men dette kan snu fort, og om noen uker kan færre ha delta og enda flere ha omikron.

Rostrup Nakstad sier at det kan være delta-innleggelsen vil flate ut etter hvert som stadig flere blir vaksinert med en tredje dose.

– Men jokeren er hvor mange innleggelser vi får med omikron-varianten. Det kan gjøre at det totale bildet blir vesentlig høyere, sier han.

Den assisterende helsedirektøren sier at når man ser smittetall og innleggelsestall andre land i verden har hatt med omikron, er det grunn til å være bekymret for at det kan stige ganske raskt i Norge også.

– De smitteverntiltakene vi har nå, vil ikke gi en synlig effekt på smittetallene før godt ut i neste uke. Det går kanskje en uke til før man ser effekt på innleggelsestallene, sier Nakstad.

Avgjørende uker

Det er altså et ganske stort tidsspenn fra tiltak blir innført, før man ser effekten.

– Det er det som gjør det så vanskelig å vurdere.

Helsedirektoratet har fått beskjed av regjeringen å følge smittesituasjonen fra dag til dag.

De har også fått i oppdrag å vurdere dagens tiltak etter 14 dager, for å se om det er nødvendig å stramme til ytterligere.

– Vi har 14 dager på oss til jul nå, og vi er avhengig av dette går riktig vei snart, og at vi har effekt av tiltak ganske raskt.