BISETTES: I dag tok familie, kjente og kjære et siste farvel med den avdøde artisten. Foto: Martin Berg Isaksen
BISETTES: I dag tok familie, kjente og kjære et siste farvel med den avdøde artisten. Foto: Martin Berg Isaksen

Tok farvel med Hans-Erik Dyvik Husby – ble hedret av datteren

I dag ble Hans-Erik Dyvik Husby bisatt i Lillestrøm kirke.

Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent under artistnavnet Hank von Helvete, gikk bort 19. november, og ble 49 år gammel. Det var mange som hadde tatt turen til Lillestrøm kirke for å ta et siste farvel med Husby.

Under bisettelsen fremførte broren til Husby to sanger. En av disse var «Berceuse» av Armas Järnefelt, som han fremførte sammen med Spellemannpris-nominerte Sigyn Fossnes.

Medlemmer av Odd Fellow-losjen ved båren til Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Medlemmer av Odd Fellow-losjen ved båren til Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Ble hedret av datteren og kjæreste

Det ble også spilt en låt for å hedre Husby, som datteren hans hadde ønsket: «My funny valentine», som han alltid satt på når datteren ikke fikk sove.

Presten leste også opp flere minneord under bisettelsen, blant annet fra Husbys kjæreste.

– Min kjære og høyt elskede. Ord blir så fattige, og savnet så tungt. I dag er jeg her for å være nær deg. Nå håper jeg du og din mor har funnet hverandre. At det er stor gjensynsglede, og at dere danser sammen, leste presten opp.

– Kommer aldri til å glemme deg

Under bisettelsen holdt Husbys venn og gitarist Phillie en minnestale:

– Kjære familie og venner. Kjære Else. Du var på en måte ikke bare musiker for meg. Du var storebroren min. Den jeg alltid ønsket meg. Reist rundt Europa på turnè, ledd, grått og tulla, sa han.

Phillie fortalte at han og Husby pratet sammen fra dag én, som om de allerede kjente hverandre.

– Du tok meg med overalt som din høyrehånd, lillebror og gitarist. Du så meg som ditt eget kjøtt og blod. Da min egen far gikk bort, slapp du meg ikke av syne. Min største støttespiller. Vil alltid ta med meg din lærdom. Hver akkord jeg slår, hver låt jeg skriver fremover, er til ære for deg. Kjære Hans-Erik. Kommer aldri til å glemme deg, sa han videre.

– Stolt av å kalle deg bror

Presten fortalte at Hans-Erik Dyvik Husby fant støttespillere i Odd Fellow Ordenen, som også hedret den avdøde artisten under bisettelsen.

– Han var allerede et godt menneske, bedre enn han selv var klar over. Han var omgjengelig, interessant, intelligent og en storsinnet mann. Før han ble medlem kom han på besøk og delte sin historie og fortid. Kort tid etter søkte han medlemskap, fant ro og godt vennskap. Stolt av å kalle deg bror, sa en representant for Odd Fellow.

BISETTELSE: Under bisettelsen av Hans-Erik Dyvik Husby, møtte flere opp med jakker med skriften Turboneger bakpå jakken. Foto: Line Haus
BISETTELSE: Under bisettelsen av Hans-Erik Dyvik Husby, møtte flere opp med jakker med skriften Turboneger bakpå jakken. Foto: Line Haus

– Ble kalt «Beauty and the Beast»

– Det er et menneske som har rørt meg på mange måter. Både med musikk, humor og som person. Jeg synes alltid det er så fælt når man kommer i en begravelse, fordi da forstår man det sånn, så det er litt tøft, sa en tydelig rørt Carina Dahl til God kveld Norge, utenfor kirken.

– Det var alt for tidlig, og jeg synes det er synd at det ble som det ble. Han var veldig engasjert, og det var alltid mange historier, sa hun videre.

Dahl fortalte at hun er vokst opp i et musikkmiljø, og satt stor pris på alle historiene Husby delte om alt han og faren hennes fant på.

– I 30-årsdagen min så tror jeg han holdt sånn 4 taler, fordi han hadde lyst til å si så mye. Det er jo sånne ting man kommer til å huske på, sa hun.

– Mistet den nærmeste jeg har

Venn og tidligere manager til Husby, Eirik Karlsen, fortalte til TV2 at Husby raskt gikk fra å være et perifert rockemusikkbekjentskap til å bli en av hans aller beste samtalepartner.

– Det var syv, åtte intense år hvor han viste en fantasi og kreativitet langt utover det realistiske. Under korona var han en person som beholdt roen og fortalte oss at det ville gå bra. Hudløs ærlig og krevende, må si det, sa han.

– Han hadde ikke store personlige mål, men ville at det han gjorde privat og som artist skulle være perfekt. Han kommer til å bli så savnet, spesielt på grunn av den samtalepartneren som han var. Der har jeg mistet den nærmeste jeg har, kanskje ved siden av Stephen, fortalte han videre.

– Et fenomen som norsk kulturliv blir fattig uten

Stephen Ackles, som var venn med Hans-Erik Dyvik Husby, fortalte TV2 at han setter pris på alle samtalene de hadde sammen.

– Å være venn med Hans-Erik var til tider fantastisk, men vi hadde også en del diskusjoner vi ikke alltid var enige i. Det som var så forunderlig var at han var så tydelig i det han mente, likte å lære og å finne ut av hvordan mennesker var. Jeg setter veldig stor pris på alle de timelange samtaler vi hadde sammen, sa han.

– Han var allsidig, men det ordet dekker jo ikke, han var mye mer enn allsidig. Han var rett og slett et fenomen som norsk kulturliv blir så fattig uten. Hans bortgang er bare forferdelig trist, sa han videre.

 Foto: Frode Sunde / TV 2
 Foto: Frode Sunde / TV 2
 Foto: Frode Sunde / TV 2
 Foto: Frode Sunde / TV 2
 Foto: Frode Sunde / TV 2
 Foto: Frode Sunde
EN TUNG DAG: Det var mange som møtte opp for å ta et siste farvel med Hans-Erik. Foto: Frode Sunde / TV 2

Ackles fortalte at også han har mange gode minner og historier sammen med Husby.

– Vi var i 50-årsdagen for noen år siden, og midt på natten fant han ut at han skulle lage burger til hele festen, altså 60 gjester. Det var altså så fantastisk å se en mann som står og lager burger til en hel fest midt på natten. Klokka var jo ikke så veldig viktig for han, sa han videre.

BISETTES: Minneord Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Pål Fredrik Pedersen
BISETTES: Minneord Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Pål Fredrik Pedersen

Relatert