GÅR AV: Statsminister Boris Johnsons rådgiver Allegra Stratton i det hun forteller journalister utenfor hjemmet sitt i London at hun går av med umiddelbar virkning. Foto: Jonathan Brady / PA / NTB
GÅR AV: Statsminister Boris Johnsons rådgiver Allegra Stratton i det hun forteller journalister utenfor hjemmet sitt i London at hun går av med umiddelbar virkning. Foto: Jonathan Brady / PA / NTB

Boris Johnsons rådgiver går av etter lekket videoklipp om påstått julefest

Avgangen kommer etter at det dukket opp et opptak av flere høytstående rådgivere ved Statsministerens kontor som spøkte og lo om en julefest ved 10 Downing Street, som angivelig fant sted under Storbritannias nedstenging i fjor.

Allegra Stratton, som er en av statsminister Boris Johnsons nærmeste rådgivere, bekreftet gråtende overfor journalister i London at hun trekker fra stillingen med umiddelbar virkning onsdag ettermiddag, melder Sky News.

Det skjer på bakgrunn av det kontroversielle videoklippet av henne og andre rådgivere ved statsministerens kontor som spøker og ler om en julefest på 10 Downing Street, som angivelig ble avholdt i fjor til tross for at Storbritannia var nedstengt på grunn av koronapandemien.

TÅREKVALT: Allegra Stratton var emosjonell da hun onsdag ga sin avskjed i London. Foto: Jonathan Brady / PA / NTB
TÅREKVALT: Allegra Stratton var emosjonell da hun onsdag ga sin avskjed i London. Foto: Jonathan Brady / PA / NTB

– Til alle dere som har mistet deres kjære, levde under utålelig ensomhet og slet med deres virksomheter, jeg beklager virkelig, og i ettermiddag vil jeg gi avlegge min avskjed hos statsministeren, sa Stratton.

En distraksjon

Ifølge henne selv har hun tatt avgjørelsen om å gå av fordi den lekkende videoen «har blitt en distraksjon».

– Det britiske folket har gjort enorme ofre i kampen mot covid-19. Jeg frykter at mine kommentarer har blitt en distraksjon i den kampen, sa hun.

Videre beklaget Johnsons rådgiver kommentarene i den lekkede videoen.

– Mine bemerkninger så ut til å gjøre narr av reglene, regler som folk gjorde alt for å følge. Det var aldri min intensjon, sa hun.

– Jeg kommer til å angre på disse kommentarene resten av livet mitt, og ber dere alle på det dypeste om unnskyldning for dem.

Avgangen skjer kun timer etter at statsministerens offisielle talsperson bekreftet at Johnson fremdeles har «full tillit» til Stratton.

Skandalen skjer i det Storbritannia beveger seg inn i en ny smittebølge. Det siste døgnet har 51.342 personer fått påvist korona i Storbritannia, og totalt 131 personer har blitt bekreftet smittet av omikronvarianten.

Lekket video

Johnson er i hardt vær etter at opptaket, som ITV News har fått tak i, viser Stratton svare på spørsmål under en fiktiv pressekonferanse 22. desember 2020. Spørsmålene omhandler en julefest i Downing Street 18. desember 2020.

514 mennesker døde av covid-19 dagen den angivelige festen ble holdt, og det var strenge koronarestriksjoner i England. Dagen før tvitret sågar den offisielle kontoen til den britiske regjeringen at man ikke kunne ha julefester på jobben hvis hovedfokuset var å ha en sosial samling.

På opptaket spiller Johnsons rådgiver, Ed Oldfield, rollen som journalist. Andre i rommet kommenterer spøkefullt den angivelige festen og brudd på koronaregler.

Under den fiktive pressekonferansen blir Stratton spurt om statsministeren ville ha godtatt å ha en julefest.

– Hva er svaret på det? spør Stratton.

Oldfield svarer at han ikke vet, men en annen i salen svarer spøkefullt:

– Det var ingen fest, det var ost og vin.

– Er ost og vin ok? Det var et jobbmøte, sier Stratton, før hun lattermildt legger til:

– Denne fiktive festen var et jobbmøte, og det var ingen sosial distanse.