WHO-forsker: – Ikke la omikron føre til panikk

Verden må være forberedt og forsiktig, men ikke få panikk, oppfordrer WHOs sjefforsker Soumya Swaminathan.

WHOs sjefforsker Soumya Swaminathan sier det er for tidlig å trekke klare konklusjoner om omikron-varianten. Foto: Fabrice Coffrini/Pool via Reuters
WHOs sjefforsker Soumya Swaminathan sier det er for tidlig å trekke klare konklusjoner om omikron-varianten. Foto: Fabrice Coffrini/Pool via Reuters

– Hvor urolige skal vi være? Vi må være forberedte og forsiktige, ikke få panikk, for vi er i en annen situasjon enn for et år siden, sier hun i et intervju med Reuters.

Hun har håp om at omikron-varianten av koronaviruset er en mildere variant enn de andre, men hun understreker at ingenting er sikkert.

– Vi må vente, og la oss håpe at det er mildere. Men det er for tidlig å trekke klare konklusjoner om varianten, sier Swaminathan.

Ingen registrerte dødsfall

Stadig flere land registrerer omikron-smitte, men Verdens helseorganisasjon (WHO) har ennå ikke mottatt meldinger om at det muterte koronaviruset har tatt liv.

– Jeg har ennå ikke sett rapporter om omikron-relaterte dødsfall, sier WHOs talsmann Christian Lindmeier på en pressekonferanse i Genève fredag.

Han understreker at organisasjonen er i full gang med å samle inn dokumentasjon, og at det vil komme langt mer etter hvert.

– Desto flere land som fortsetter å teste folk, og som leter spesielt etter omikron-varianten, desto flere tilfeller kommer vi til å finne, sier Lindmeier.

Han utelukker ikke at det også vil dukke opp dødsfall, men han håper at det ikke gjør det.

Deltavarianten dominerer

Selv om den muterte omikron-varianten har fått flere land til å innføre nye smittevernrestriksjoner, ber han folk om ikke å glemme deltavarianten, som står for 99 prosent av alle de innrapporterte smittetilfeller de siste 60 dagene.

– Omikron kan være økende, og vi kan komme til et punkt der det tar over og blir den dominante varianten, men på dette tidspunktet er fortsatt delta den svært dominante varianten, sier Lindmeier.

Han minner om at mange av de nåværende restriksjonene ble innført for et par uker siden, og at dette ble gjort som følge av flere delta-tilfeller.

Derfor må folk først og fremst gjøre det de kan for å beskytte seg mot delta-varianten, og deretter omikron, understreker han.

Usikker vaksineeffekt

Koronavaksinene har vist seg effektive mot delta-varianten, mens det er mer usikkert om de også beskytter mot omikron-varianten. Ekspertene tror og håper at vaksinene uansett beskytter mot alvorlig sykdom når det gjelder omikron-varianten.

Ifølge WHO vil det ta flere uker før man har et klart bilde av hvor smittsom omikron-varianten er, og hvor alvorlig sykdom den fører til. Dette gjelder også vaksinenes og ulike medikamenters virkning på viruset.

– De første dataene viser at det er mer smittsomt. Men det er i grunnen alt vi vet så langt, sier Christian Lindmeier.

(©NTB)