Rakfisk med tradisjonelt tilbehør - og på nye måter

Her får du tips til ulike måter å servere rakfisk på - både som middag og som snacks.

Til de av dere som ikke spiser rakfisk, kan tilbehøret til rakfisken også servers til røkt eller gravet laks eller ørret.

Rakfisk med tradisjonelt tilbehør:

Til hovedrett, beregne 250-350 g hel rakfisk med ben og hode pr person. Rakfisk filet (ferdig renset) 125-150 g pr pers. Tradisjonelt tilbehør til rakfisken er mandelpoteter eller ringerikspoteter, lefse/flatbrød, smør/rømme, løk/purre. Tilbehøret varierer fra familie til familie og fra distrikt til distrikt.

Rakfisk rullader:

Som en liten forrett, snacks eller aftensrett. Beregne 75-100 g rakfisk filet pr person. Smør potetlefse med en blanding av rømme eller crème fraiche smakt til med litt sennep. Dryss over finhakket purre/rødløk og eventuelt finhakket friskt/syrlig norsk eple. Legg over tynne skiver av rakfisk. Rull fast sammen og skjær opp i passende biter. Fest sammen med en cocktailpinne.

Kremet rakfiskmousse med akevitt:

  • Ca. 250 g benfri rakfisk
  • 1 sjalottløk, grovhakket
  • 1 ½ dl pisket seterrømme
  • ½-1 dl akevitt, kan sløyfes og erstattes med 3-4 knuste karvekorn
  • Nykvernet pepper

Skjær rakfisk i biter og kjør sammen med løk i en hurtigmikser til en glatt masse. Pisk rakfiskemassen inn i rømmen sammen med eventuelt akevitt eller knust karve. Anrett på flatbrød eller skiver av kalde kokte poteter og med dill eller gressløk.

Relatert