GARDERMOEN: Innreise og testing ved Oslo lufthavn. Bildet er tatt 25. mars 2021. Foto: Simen Askjer / TV 2
GARDERMOEN: Innreise og testing ved Oslo lufthavn. Bildet er tatt 25. mars 2021. Foto: Simen Askjer / TV 2

Tre mistenkte tilfeller med omikron i Ullensaker kommune

Kommuneoverlegen i Ullensaker kommune er orientert om at tre positive prøvesvar har blitt sendt til sekvensering for omikronvarianten.

Kommuneoverlege Einar Kristian Borud i Ullensaker bekrefter overfor TV 2 at Ullensaker kommune har bedt om sekvensering av tre tester. De har foreløpig ikke fått svar på disse.

Kommunen velger å sekvensere disse testene fordi de mistenker omikronsmitte.

De tre personene testet positivt på Gardermoen etter å ha reist direkte fra eller via mellomlandinger fra ett av de åtte landene i det sørlige Afrika. Dette er ett av tre kriterier Helsedirektoratet definerer som mistenkt omikron-smitte.

– Personene testet først positivt på hurtigtest etter å ha landet i Norge og deretter positivt på PSR-test, sier kommunikasjonsrådgiver Roger Sandum i Ullensaker kommune.

Å sekvensere et slikt prøvesvar kan ta flere dager.

SMITTE: Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, venter på svar om de tre personene er smittet av omikron. Foto: Ida Cecilie Madsen / TV 2
SMITTE: Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, venter på svar om de tre personene er smittet av omikron. Foto: Ida Cecilie Madsen / TV 2

Er isolert

– Det er for tidlig å si om disse personene er smittet av omikron-varianten eller ikke, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

De som har avgitt positive prøver er isolert på karantenehotell, og følges opp av kommunelegen. FHI sier de har tett kontakt med kommunelegen.

– Det viktigste nå er at de som er smittet og deres nærkontakter følger reglene om isolasjon og karantene. Vi regner med at vi har de første resultatene av prøvene klare på slutten av morgendagen. Vi melder tilbake til kommunelegen når resultatene foreligger, sier Line Vold.

Dette er mistenkelig tilfeller

Helsedirektoratet definerer mistenkte tilfeller som følgende :

  • Personer som tester positivt etter ankomst til Norge, direkte fra eller via mellomlandinger fra et av de åtte landene sør i sørlige Afrika.
  • Hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en person som er bekreftet smittet med omikron og som tester positivt.
  • Andre som tester positivt og hvor sekvensering ikke påviser delta varianten.

Utenriksdepartementet har frarådet reiser til og fra Botswana, Namibia, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Sør-Afrika og Zimbawe på grunn av den nye virusvarianten.

Uvisst omfang

TV 2 har tatt kontakt med flere kommuner for å høre om de mistenker omikronsmitte.

– Vi har ikke fått påvist omikron og har ikke mistanke om slik variant hos oss, sier Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim.

Heller ikke Bergen har bekreftet den nye varianten.

– Samtidig kan vi ikke si noe med sikkerhet i henhold til FHI sine utsagn om at vi ikke kan vite om viruset allerede er kommet til Norge, sier Endre Hovland, som er konstituert kommunikasjonssjef i byrådsavdeling for eldre, helse og frivillighet i Bergen.

Oslo kommune henviser til FHI, som sekvenserer virusprøvene.

– Vi har ingen påviste eller mistenkte tilfeller, sier overlege for smittevern i Tromsø, Trond Brattland.

Nasjonale tiltak

Virusvarianten omikron fører til bekymring globalt. Eksperter tror koronavarianten er betydelig mer smittsom, og at den kan redusere effekten av vaksinene.

En rekke land har tatt grep og stengt grensene for utenlandske turister for å hindre utbrudd.

Tirsdag redegjorde statsminister Jonas Gahr Støre for nye koronatiltak også i Norge. Blant tiltakene er nasjonal anbefaling om munnbind og strengere karanteneregler.

– Fare for at vaksinene har lav effekt mot den nye varianten:

Relatert