VARSLER TILTAK: Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at det kommer nye tiltak i morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB
VARSLER TILTAK: Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at det kommer nye tiltak i morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB

Varsler nye tiltak: – Argumentene for nasjonale tiltak har styrket seg

Omikron-varianten kan allerede ha kommet til Norge. Nå varsler statsminister Jonas Gahr Støre nye tiltak.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at det er alvorlig at det kommer en virusvariant man ikke kjenner omfang til.

– Vi må ta dette på største alvor. Kommer det et slikt tilfelle hos oss må vi være sikre på at det blir isolasjon og ikke spredning.

– Trenger vi større nasjonale tiltak nå?

– Det får du høre i morgen. Vi har et klart budskap når jeg skal redegjøre i morgen. Både på det vi gjør nasjonalt og strategien på vaksinering. Vaksinering er det viktigste vi kan gjøre nasjonalt og i kommunene. Jeg tror også med det nye viruset, om det skulle komme til Norge, er vaksinering en hovedstrategi.

– Kommer det flere tiltak i morgen?

– Det kommer tiltak i morgen, sier Gahr Støre.

Støre om omikron: – Det kommer tiltak i morgen

– Foreslått de tiltakene som er nødvendige

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det er tiltakene som kan komme, er ved siden av det som kom mandag, altså testing, isolasjon og karantene.

– Så vil det være snakk om hvilke tiltak vi kan ha ved grensene, og hvilke nasjonale tiltak som er aktuelle for å forsinke den nye varianten. Vi har foreslått de tiltakene som er nødvendige i første fase.

Han legger til at det ikke er forholdsmessig med en nedstenging av samfunnet nå.

– Vi har en langt bedre beskyttelse i befolkningen, og det viktigste er å få vaksinert alle over 65 år og helsearbeidere raskt med en tredje dose. Slik at risikoen for alvorlig sykdom går ned, sier Guldvog.

– Argumentene for nasjonale tiltak har styrket seg

Guldvog sier videre at det er snakk om nye tiltak som har blitt diskutert og spilt inn tidligere.

Men da er spørsmålet regjeringen skal ta stilling til om det skal gjelde nasjonalt, regionalt eller lokalt. Det handler om munnbind og hjemmearbeid, for eksempel.

– Tenker du at tiden er inne for nasjonale tiltak?

– Jeg tror argumentene for nasjonale tiltak har styrket seg de siste dagene med omikron. Det er viktig å kommunisere et tydelig budskap til befolkningen, slik at alle er klar over hva som gjelder.

– Kommer vi til å merke det på hverdagen?

– Vi søker tiltak som i første omgang ikke er inngripende i forhold til næringsliv, kulturliv og i så liten grad som mulig også turisme. Det er mulig å finne gode tiltak som ikke er så inngripende og som har så store samfunnsøkonomiske konsekvenser.

Guldvog om nye tiltak: – For å forsinke spredningen av den nye varianten

Kan være i Norge

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, sier til TV 2 at omikron allerede kan ha kommet til Norge.

– Det hender at det er andre laboratorier som bekrefter det, og de melder det til oss. Det gjør de ganske fort. Vi er forberedt på at det kan være i Norge, selv om vi ikke har noen bekreftede tilfeller.

– Det er snakk om tidsspørsmål. Snakker vi timer, dager før det er i Norge?

– Det må vi regne med ja, og vi må regne med at det er i Norge allerede. Det kan også ha vært i de andre landene lenger tid enn i dag. Det oppdages nå fordi det blir lett.

Stoltenberg om omikron: – Kan allerede finnes i Norge

Påvist i Sverige

Et tilfelle av omikron er påvist i Sverige, varianten ble oppdaget i en prøve tatt for litt over en uke siden fra en person bosatt i Skåne.

Personen hadde nylig kommet tilbake fra et opphold i Sør-Afrika og prøven ble sekvensert innenfor rammen av den pågående nasjonale overvåkingen av koronaviruset.

– Det var forventet at vi ville få påvist varianten også i Sverige, fordi den ble oppdaget i flere andre land i Europa. Informasjonen vi har om varianten, gjør at vi bør ta den på største alvor inntil vi har mer kunnskap, sier Karin Tegmark Wisell, direktør i Folkehelsemyndigheten i Sverige.

Generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell, bekrefter at Sverige har registrert sitt første tilfelle av omikronvarianten av koronaviruset. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
Generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell, bekrefter at Sverige har registrert sitt første tilfelle av omikronvarianten av koronaviruset. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB

Mistenker flere tilfeller

To personer som ankom Jönköping i Sverige fra Sør-Afrika har også testet positivt for korona. Helsemyndighetene i Sverige frykter at også disse er smittet med omikron-varianten.

– Prøvene er sendt til Folkehelsemyndighetens laboratorium for sekvensering, det sier smittevernoverlege i byen Malin Bengnér til Dagens Nyheter.

De smittede har fått beskjed om å gå i isolasjon, og det pågår smittesporing.

Også i Finland mistenkes det å være to tilfeller av den nye omikron-varianten, ifølge det finske folkehelseinstituttet.

Lokale myndigheter har beordret at de to personene til å isolere seg og har kartlagt nærkontaktene deres, ifølge det finske folkehelseinstituttet (THL).

I begge de mistenkte tilfellene har de smittede hatt forbindelse med utlandet. THL vil ikke si hvilke land det er snakk om før det er slått fast at tilfellene er av omikron-varianten.

Prøveresultatene fra de to smittede vil komme innen en uke, sier THL.

Relatert