TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) forteller at de vurderer hvilke tiltak som kan være effektive mot den nye varianten. Foto: Martin Leigland / TV 2
TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) forteller at de vurderer hvilke tiltak som kan være effektive mot den nye varianten. Foto: Martin Leigland / TV 2

Kjerkol om virusvarianten: – Bør ta et felles ansvar for å stoppe spredningen

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak for å stoppe spredningen av den nye virusvarianten.

Den nye virusvarianten B.1.1.529, som har spredt raskt i Sør-Afrika, skaper bekymring for smittesituasjonen globalt.

Også i Norge er eksperter bekymret. Regjeringen bekrefter nå at de vurderer tiltak.

– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, sier Ingvild Kjerkol til TV 2.

EU har anbefalt flystans fra seks afrikanske land for at hindre at varianten sprer seg til andre deler av verden. Tyskland og England har allerede innført tiltaket.

– Det internasjonale samfunnet bør ta et felles ansvar for å stoppe spredningen av denne nye varianten. EU-kommisjonen har foreslått å nødstanse alle flyvinger fra sørlige Afrika. Norge har ingen direktefly fra Afrika, sier helseministeren.

– Har strammet inn

Kjerkol viser til at Norge nylig strammet inn på innreisetiltakene.

– Blant annet må alle over 16 år registrere seg før ankomst til Norge, sier helseministeren.

Hun viser også til at det er krav om negativ test tatt før avreise, innreisekarantene og testing etter ankomst for alle reisende over 18 år fra land utenfor EØS, Schengen-området eller Storbritannia, dersom de ikke har verifiserbart koronasertifikat.

– Trenger mer informasjon

FHI sier at de ennå ikke kjenner til hva spredningspotensialet til den nye varianten kan være utenfor Sør-Afrika.

– Det er all grunn til å følge svært nøye med på denne varianten, men vi trenger mer informasjon før vi kan ta endelig stilling til hva slags tiltak som eventuelt kan være effektive, sa fagdirektør Frode Forland i FHI tidligere fredag.

Han mener også at det er for tidlig til å si noe om strengere innreiserestriksjoner eller andre tiltak vil være aktuelle anbefalinger for Norge.

Fryktet ny virusvariant fra et fattig land

Norad har lenge fryktet en ny virusvariant fra et fattig land med liten vaksinedekning. Nå ber Norad-sjefen Norge og andre rike land gi bort flere vaksiner.

– Dette er det vi har vært veldig bekymret for. Fattige deler av verden, særlig Afrika, har få vaksinerte, og risikoen for nye mutasjoner blir veldig stor, sier Norad-sjef Bård Vegar Solhjell til NTB på telefon fra Ghana.

Han mener at verdens land nå må tenke globalt.

– Tenker vi ikke globalt, risikerer vi å få pandemien tilbake som en bumerang fra fattige land, sier han.

Solhjell trekker fram at Norge har gjort mye til nå, både direkte støtte til innkjøp og rettferdig distribusjon til fattige land, og donert mange vaksiner. Over 80 prosent av vaksiner og tester i fattige land er fra Covax og annen bistand.

Men han ber myndighetene tenke seg nøye om før det settes i gang brede, store programmer med tredjedosevaksinering. Han understreker imidlertid at det kan finnes unntak for sårbare grupper.

– Vi bør tenke oss svært nøye om før vi gjør akkurat det. Det bør andre rike land også gjøre.

Under 3 prosent vaksinerte

Solhjell forteller at det i Ghana, hvor han befinner seg, nå er litt optimisme. Men får man en ny nedstengning hvor man ikke kan reise, så rammes afrikanske land veldig hardt.

Bare 7,4 prosent av befolkningen i Ghana vaksinert. I Nigeria, som er Afrikas mest folkerike land, er tallet 2,8 prosent.

– Fra et faglig ståsted er det avgjørende at et økende antall vaksinedoser og tester går til lavinntektsland. Her er det mange sårbare grupper og helsepersonell som ikke er vaksinert, og det er trolig høye mørketall når det gjelder døde. Vår frontlinje mot covid nå er i Afrika, sier han.