har anbefalt nye tiltak til regjeringen:

– Tiltakene vi har nå er ikke nok

Helsedirektoratet og FHI mener det må nye tiltak til for å bremse smittespredningen.

Flere store norske byer har de siste ukene hatt utfordringer med høye smittetall.

Beskjeden fra myndighetene har imidlertid vært at det er hver enkelt kommunes ansvar å slå ned smitten ved å innføre lokale tiltak.

Men nå mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at det er på tide å se på saken på nytt.

– Det ser i hvert fall ut som de tiltakene vi har nå, ikke er tilstrekkelig for å snu smittetrenden. Dette har også noe med etterlevelse å gjøre, at nok mennesker følger de rådene, sier han.

KREVENDE: Nakstad erkjenner at det er krevende å balansere tiltak. Foto: Erik Edland / TV 2
KREVENDE: Nakstad erkjenner at det er krevende å balansere tiltak. Foto: Erik Edland / TV 2

Krevende balanse

Sammen med FHI har de i en ukes tid jobbet med nye tiltak, som de nå har overlevert til regjeringen.

– Utbruddene har vært lokale, og da er det viktig at man gjør det man kan lokalt. Nå har man forsøkt det i ganske lang tid, og det har til dels hatt effekt noen steder, men ikke hos alle. Derfor er det nødvendig å se på hva som skal være nasjonale og lokale råd, sier Rostrup Nakstad til TV 2.

Den assisterende helsedirektøren erkjenner at det er krevende balanse, når en så høy andel av befolkningen er fullvaksinert.

– Men folk er klar over hva som skal til. Vi skal ikke bare vaksinere oss, vi må gjøre litt til. Og det har jeg tro på at vi skal klare før jul, sier han.

Avviste anbefaling

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og resten av regjeringen valgte i forrige uke ikke følge rådet til Helsedirektoratet og FHI om å anbefale bruk av munnbind nasjonalt.

ANBEFALER MUNNBIND: Helseminister Ingvild Kjerkol og regjeringen anbefaler bruk av munnbind. Foto: Martin Leigland / TV 2
ANBEFALER MUNNBIND: Helseminister Ingvild Kjerkol og regjeringen anbefaler bruk av munnbind. Foto: Martin Leigland / TV 2

Slik smittesituasjonen er nå, mener ikke statsråden det er forholdsmessig med et slikt tiltak.

Men Kjerkol er klar på at de følger situasjonen svært tett.

– De høye smittetallene bekymrer oss. Fortsetter de vil presset på helsetjenesten øke. Vi leter hver dag etter gode muligheter for å stoppe smitten på, i nær dialog med de kommunene som har utbrudd. Også er vi klar til å innføre strengere tiltak der det er nødvendig, sier statsråden til TV 2.

– Er vi langt unna å gjeninnføre meteren?

– Meteren brukes lokalt. Blir det en gjeninnføring nasjonalt, får du beskjed. Foreløpig er vi ikke der, sier Kjerkol.

Relatert