Fem pågrepet: – Vil ikke tillate at kanalen blir en kirkegård

Minst 27 mennesker er døde etter en båt med migranter sank. Ulykken er den dødeligste som har rammet migrantruten mellom Frankrike og Storbritannia.

Flere titalls personer som var på vei til Storbritannia omkom da en båt full av migranter sank i Den engelske kanal, onsdag kveld.

Tallene på antall døde har både blitt nedjustert og oppjustert gjennom kvelden, men AFP skriver like før midnatt at tallet på antall omkomne er 27.

Det ble tidligere meldt om 31 omkomne.

Blant ofrene er fem kvinner og ei ung jente. To overlevende er funnet, mens minst én person skal være savnet. Ofrenes nasjonalitet er foreløpig ikke kjent.

Det opplyste Frankrikes president Emmanuel Macron onsdag kveld.

– Vi vil ikke tillate at kanalen blir en kirkegård, sier Macron.

Ber om hastemøte

Han lovet samtidig å finne dem som er ansvarlige for tragedien, og ba videre om et hastemøte for «europeiske ministre som står overfor migrasjonsutfordringen».

På et krisemøte onsdag kveld innrømmet Storbritannias statsminister Boris Johnson at innsatsen for å stoppe strømmen av migranter som krysser kanalen i små båter «ikke har vært god nok» og at kriminelle gjenger så langt har «sluppet unna med drap».

– Dette viser oss at ingenting vil stanse disse kriminelle gjengene i å sende mennesker til sjøs i disse livsfarlige fartøyene. Jeg er også bekymret for at det beviser at vi ikke har gjort nok, sier Johnson, ifølge avisen The Guardian.

Dette er den dødeligste ulykken som har rammet denne travle migrantruten mellom Frankrike og Storbritannia siden den ble tatt i bruk i stor skala i 2018, ifølge nyhetsbyrået AFP.

CALAIS: Franske politifolk patruljerer området rundt den tidligere migrantleiren kjent som «jungelen» i Calais nord i Frankrike. Tusenvis av mennesker forsøker hvert år å ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia fra dette området. For mange ender det med døden. Foto: Christophe Ena / AP / NTB
CALAIS: Franske politifolk patruljerer området rundt den tidligere migrantleiren kjent som «jungelen» i Calais nord i Frankrike. Tusenvis av mennesker forsøker hvert år å ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia fra dette området. For mange ender det med døden. Foto: Christophe Ena / AP / NTB

– Katastrofe

– Denne katastrofen i Kanalen er en tragedie, tvitrer Frankrikes statsminister Jean Castex.

Frankrikes innenriksdepartement opplyste onsdag ettermiddag at patruljefartøyer fant døde og bevisstløse mennesker i vannet etter at en fisker slo alarm.

Tre helikoptre og tre båter deltok i letingen etter overlevende, ifølge lokale myndigheter.

Drapsetterforskning

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap etter tragedien. Innenriksminister Gérald Darmanin opplyste onsdag kveld at fire personer pågrepet, mistenkt for å være menneskesmuglere med direkte tilknytning til forliset.

Torsdag morgen opplyser franske myndigheter at en femte person er pågrepet.

– Den kriminelle naturen til smuglerne som organiserer disse overfartene, kan ikke fordømmes nok, tvitrer Dramanin, som tar til orde for en «sterk internasjonal reaksjon».

– Denne katastrofen i Kanalen er en tragedie, tvitrer Frankrikes statsminister Jean Castex.

Tre helikoptre og tre båter deltok i søket etter ofre, ifølge franske myndigheter.

– Mine tanker er hos de mange savnede og skadde, ofre for kriminelle smuglere som utnytter deres fortvilelse, sier Castex, som skal holde et krisemøte med flere ministre torsdag morgen

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap.

Krangler

Ulykken skjer mens Storbritannia og Frankrike fortsetter å krangle om hvordan de skal håndtere strømmen av migranter og flyktninger. Britene har bedt Frankrike innføre strengere tiltak for å hindre at de legger ut på reisen.

Ifølge franske myndigheter har 31.500 mennesker forsøkt å ta denne veien til Storbritannia hittil i år. 7.800 mennesker er reddet på sjøen, og tallene er doblet siden august.

Før onsdagens tragedie var sju mennesker bekreftet eller fryktet omkommet i ulike hendelser hittil i år.

Relatert