Bouillabaisse med skalldyr og urter

Prøv denne klassiske, tomatiserte fiskegryten med din favorittfisk og et deilig chilispark.
Her er oppskriften til Jan Ivar Nykvist; kokk, matstylist og fire ganger norgesmester i grilling.

Antall porsjoner: 4
Tid: 45 minutter

Du trenger:

1 rødløk
4 hvitløkfedd
½ rød chili
2 stk gulrot
1 fennikel
400 g fisk uten skinn og bein (for eksempel laks og torsk)
500 g blåskjell
2 dl eplejuice
1 dl olivenolje
½ ts safran
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 liter skalldyrkraft
2 ss finhakket timian
2 ss finhakket basilikum
Salt og pepper
2 dl pillede reker

Slik gjør du:

BOUILLABAISSE: En herlig rustikk fiskegryte med tomat, fennikel og urter. Foto: TV 2
BOUILLABAISSE: En herlig rustikk fiskegryte med tomat, fennikel og urter. Foto: TV 2

Finhakk rødløk, hvitløk, chili, gulrot og fennikel. Skjær fisken i terninger som er ca. 3x3 cm. Damp blåskjellene i eplejuicen til de åpner seg. Fres grønnsakene i olivenolje i en stor kjele under omrøring på medium varme i 5 minutter.

Tilsett safran og la frese i ytterligere 2 minutter. Tilsett hermetiske tomater, skalldyrkraft og kraften fra de dampede blåskjellene i kjelen og la koke i 15 minutter.

Skru ned varmen slik at suppen er like under kokepunktet.
Tilsett fisketerningene, timian og basilikum og la trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Tilsett de dampede blåskjellene, sett på lokk og la trekke i 1 minutt.
Ha i de pillede rekene og server bouillabaissen.

Tips: Server bouillabaissen med godt brød og aioli. Vend gjerne litt malt safran inn i aiolien og lag en safranaioli.

Relatert