Lysbakken om forhandlingene: – Ser lysere på det

SV-leder Audun Lysbakken var tydelig misfornøyd før forhandlingsmøtet med Ap og Sp mandag. En time senere var stemningen en annen.

Klokken 10 startet møtet mellom SVs partileder Audun Lysbakken og Rigmor Aasrud (Ap) og Marit Arnstad (Sp).

Ap og Sp ba søndag om at budsjettforhandlingene løftes til de parlamentariske lederne fordi avstanden er for stor.

– Vi skal snakke om det vi har jobbet med hittil, og gjennomgå status, sa Rigmor Aasrud til TV 2.

– Konstruktivt møte

Arnstad sier at hun synes det er bra hvis de klarer å få parlamentarisk fremdrift i saken.

Like etter klokken 11 kom forhandlingspartene ut av møterommet, og klokken 14 samlet de utvidede forhandlingsgruppene seg til nytt budsjettmøte.

– Nå syns jeg vi har en bedre prosess. Nå ser jeg lysere på det. Nå har vi en mulighet til å komme videre på en konstruktiv måte, sa Lysbakken.

– Det har vært et konstruktivt møte, sa Lysbakken til TV 2.

Partiene opplyser også at forhandlingene nå skal forsterkes med flere folk.

– Vi skal sikre videre fremdrift med forsterkede lag, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Ifølge henne betyr det at de parlamentariske lederne blir koblet inn.

– Fordele arbeidsoppgaver er det vi gjør nå, og setter på flere til å jobbe med de arbeidsoppgavene, supplerer Rigmor Aasrud, Arbeiderpartiets parlamentariske leder.

– Da får vi den progresjonen som vi har etterlyst i flere dager, sier SV-lederen og legger til at han «ser lysere» på forhandlingene fremover.

– Den politiske avstanden er fortsatt betydelig og sånn er det, så det er ingen enkel runde. Men vi har god tone nå og en prosess som gjør at vi kan få høyere tempo. Og det trenger vi, sier han.

– Misfornøyd

Tidligere på dagen var ikke tonen like god fra Lysbakken.

– Jeg er misfornøyd med hvor vi er, ikke minst fordi regjeringspartiene spinner rundt hvor våre posisjoner i media. Det er pussig, jeg har aldri vært med på før at regjeringspartiene skrur opp temperaturen i forhandlingene. Jeg mener også at det er unødvendig at vi møtes på dette nivået nå. Våre forhandlere har fullmakt, og vi er ikke i nærheten av en sluttrunde, sa SV-lederen på vei inn i møtet.

– Du var ganske irritert på vei inn her, fikk du formidlet det?

– Ja, det føler jeg er formidlet på en tydelig måte, sier Lysbakken i etterkant av møtet med Aasrud og Arnstad.

Omkamper

Lysbakken har lovet omkamp om flere saker partiet ikke vant frem med under regjeringsforhandlingene i Hurdal. Men hva de er, vil han ikke si høyt.

Uten en samarbeidsavtale med Sp og Ap i bunn blir det viktig for SV å sikre seg politiske seire utover å flytte på milliarder og millioner i budsjettet.

Budsjettforhandlingene startet formelt mandag i forrige uke, da finanspolitikerne Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp) møttes i Stortinget.

– Vi er ikke i nærheten av en enighet. Det er fortsatt altfor stor avstand, og hovedgrunnen til at det har tatt så lang tid, er at regjeringspartiene ikke har beveget seg nok i vår retning, sier Lysbakken.

Regjeringspartiene har lettet litt på sløret om hva som har foregått inne på forhandlingsrommet, blant annet at de har flyttet på rundt 3 milliarder kroner.

– Det kan være litt nyttig at de selv har lagt på bordet de summene det forhandles om her. Det er ingen partier på Stortinget som ville akseptert et forlik i dette landskapet, slår Lysbakken fast.

Relatert