LOCKDOWN: Østerrike går mot ti dagers nedstengning på grunn av koronasituasjonen. Regjeringen holder en pressekonferanse fredag formiddag. Foto: Santiago Vergara/TV 2
LOCKDOWN: Østerrike går mot ti dagers nedstengning på grunn av koronasituasjonen. Regjeringen holder en pressekonferanse fredag formiddag. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Østerrikes statsminister bekrefter nedstenging

WIEN /OSLO (TV 2): Østerrike blir det første landet i Europa som innfører en ny nedstengning etter en eksplosjon i smittetallene og over 100 døde de siste dagene.

I en pressekonferanse bekrefter Østerrikes statsminister, Alexander Schallenberg, at det innføres en 10 dagers nedstenging.

– Vi har ikke lykkes med å vaksinere nok folk, til tross for stor innsats.

Videre legger han til at de ikke vil ha en femte bølge eller en sjette bølge.

– Vi har ingen annet valg . Fra mandag av innfører vi en 10 dagers nedstengning, opplyser han om.

Lockdownen skal gjelde fra førstkommende mandag, og skal i det lengste vare frem til 13. desember.

Helseminister Wolfgang Mückstein, som er lege, kom med en innstendig oppfordring til folk om vaksinere seg. Men fra 1. februar innfører landet hardere lut:

– Vi har bestemt oss for å innføre vaksineplikt, opplyser helseministeren under pressekonferansen.

Schallenberg la til at de som ikke vaksinerer seg vil kunne straffes, men det er fortsatt ikke kjent hvilke straffetiltak som innføres, eller hvor streng straffen vil være.

– Er nesten tilbake til mars 2020:

Flere delstater stengt ned

Allerede torsdag ble det klart at to av delstatene, Salzburg og Oberösterreich, må stenge ned på grunn av smittesituasjonen.

Det har i flere dager vært spekulert i om hele Østerrike måtte stenges ned. Det er også en heftig debatt om vaksineplikten – som blir innført fra 1. februar – skal innføres.

Tall fra WHO viser at Østerrike har hatt 15,609 registrerte smittetilfeller det siste døgnet. Totalt er det registrert 996,064 smittetilfeller, og 11,486 koronarelaterte dødsfall.

Tok grep

Sist mandag innførte landet sosial nedstengning for uvaksinerte og bruker politi for å kontrollere om dette blir respektert.

Ifølge Kronen Zeitung forlenges denne spesielle nedstengningen for uvaksinerte med ytterligere 20 dager.

Ifølge avisa kommer statsminister Alexander Schallenberg be om at de som allerede er vaksinert om å følge tiltakene i solidaritet med resten av befolkningen.

Østerrike sliter med å få nesten en tredel av befolkningen til å vaksinere seg.

I Østerrike er i underkant av 65 prosent av befolkningen fullvaksinert, og vaksinasjonsgraden i landet er blant de laveste i Vest-Europa, ifølge tall fra Our World in Data.

Relatert