PRESSEKONFERANSE: Politiinspektør Grete Lien Metlid holdt pressekonferanse om knivangrepet tirsdag. Foto: Ali Zare / NTB
PRESSEKONFERANSE: Politiinspektør Grete Lien Metlid holdt pressekonferanse om knivangrepet tirsdag. Foto: Ali Zare / NTB

Bislett-mannen var under tvungent psykisk helsevern - slapp ut på permisjon mandag

Politiet holder pressekonferanse etter at en mann tirsdag morgen ble skutt og drept av politiet, etter å ha truet forbipasserende med kniv og angrepet en politibetjent.

SISTE: Fire personer har status som fornærmet i saken, opplyser politiet.

Dette er de to politibetjentene som var direkte involvert i hendelsen, samt en mann og en kvinne som var tilfeldig på stedet uten å ha noen relasjon til siktede, ifølge politiinspektør Grete Lien Metlid.

Mannen var blant de første som meldte fra til politiet om hendelsen. Verken han eller kvinnen ble fysisk skadd.

Mannen i 30-årene, som formelt er siktet for fire drapsforsøk, truet først forbipasserende med kniv, før han deretter angrep en politibetjent og ble skutt.

I en pressekonferanse tirsdag opplyste Metlid om hendelsesforløpet og omstendighetene rundt.

– Politiet kom raskt til situasjonen som gjorde at vi avverget videre alvorlige hendelser, sier Metlid.

Den delen som gjelder politiets handlinger etterforskes av spesialenheten for politisaker, men politiinspektøren ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljene rundt det.

Siktes for drapsforsøk

Den avdøde mannen etterforskes for drapsforsøk etter hendelsen.

– Avdødes handlinger etterforskes nå som drapsforsøk, og mannen har status som siktet. Siktelsen gjelder både angrepet på politiet og trusselen mot forbipasserende.

Metlid bekrefter at mannens nærmeste pårørende, som de kjenner til i Norge, er varslet om at han er død. De har også fått ytterligere informasjon om hva som har skjedd.

Hun bekrefter at mannen er født i 1988 og er godt kjent av politiet, og at han har vært involvert i en lignende situasjon tidligere.

Var ute på permisjon

Mannen som ble drept ble i fjor ble dømt for å ha forsøkt å drepe en annen mann med kniv på Ankerbrua i Oslo i fjor. Da hadde han knivstukket Lehnon Austria Dominguez ni ganger.

Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern, og ble mandag sluppet ut på permisjon.

– Han var under psykisk helsevern, og det er naturlig at vi ser videre på det nå. Kun noen timer har gått og det har vært en hektisk dag. Nå pågår det etterforskning, og vi vil etter hvert kunne besvare flere spørsmål, sier Metlid.

Hva som var vurderingene knyttet til permisjonen er ikke kjent. Metlid ønsker heller ikke å kommentere hvilken oppfølging han fikk, men hun sier det vil bli en sentral del av den videre etterforskningen.

Den avdøde var opprinnelig fra Kazakhstan, ifølge politiet. Siden mars i år har mannen hatt registrert adresse i Thereses gate på Bislett, men han har bodd i Norge i flere år.

Relatert