Ble knivstukket av samme mann i 2019: – Sjokkerende at han var løslatt

– Min første reaksjon var: «Hvorfor er han fri?», sier Lehnnon Austria Dominguez.

Lehnnon Austria Dominguez ble i 2019 stukket ni ganger med kniv av knivmannen, som ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

11. desember i 2020 ble knivmannen dømt i Oslo tingrett for å ha forsøkt å drepe Dominguez med kniv ved Ankerbrua på Grünerløkka i Oslo.

Mannen i 30-årene var underlagt tvungent psykisk helsevern da han gikk til angrep tirsdag morgen på Bislett i Oslo. Han ble påkjørt av politiet idet han var i ferd med å knivstikke en kvinne i Thereses gate. Like etterpå gikk han til angrep på en politibetjent med kniv. Deretter ble han skutt og drept av politiet.

– Sjokkerende

– Det var sjokkerende å høre at han var løslatt. Jeg ble overrasket, sier Dominguez til TV 2.

Han forteller at det var en venn fra Marita-stiftelsen som tirsdag tok kontakt og opplyste om hva som hadde skjedd på Bislett. I juni 2019 var vennen til stede og grep inn da knivmannen angrep Dominguez på Ankerbrua. Ifølge rettsmedisinerne var knivskaden potensielt dødelig.

– Han sa at personen som skadet meg, er død. Min første reaksjon var: «Hvorfor er han fri?», sier Dominguez og viser til hva som kom frem under rettssaken.

– For det var veldig tydelig i retten at han var mentalt ustabil, fortsetter han.

I dommen fra Oslo tingrett heter det at mannen hadde blitt forsøkt behandlet for rusmisbruk gjennom flere år innen spesialisthelsetjenesten. Men han hadde i liten grad møtt til polikliniske avtaler, til tross for at han stadig hadde uttrykt et behandlingsbehov.

– Da jeg var i retten, fant jeg ut om hans bakgrunn, og at han flere ganger hadde forsøkt å få hjelp, sier Dominguez til TV 2.

I samme sak ble mannen i 30-årene også dømt for å ha løpt mot fem personer med en kniv i hånda. Forut for hendelsen antente gjerningsmannen klær og annet brennbart materiale på rommet sitt.

I dommen ble det slått fast at mannen var psykotisk på gjerningstidspunktet.

I sin vurdering av mannen etter knivstikkingen på Ankerbrua skrev psykiater Randi Rosenqvist at det kunne være farlig dersom mannen fortsetter å ruse seg og faller ut av psykiatrisk behandling.

«Da kan tilsvarende situasjoner som den i juni 2019 oppstå», skrev hun.

– Han var usedvanlig dårlig. Han hadde gått rundt og vært paranoid i 6-8 uker, og blitt mer urolig. Til sist handlet han helt usammenhengende. Han var syk, og han beklaget veldig sterkt det som hadde hendt, sier Rosenqvist til TV 2.

Ble kontaktet av helsevesenet

Lehnnon Austria Dominguez sier at han i september ble oppringt av en institusjon som ville informere ham om at knivmannen som nær hadde drept ham i 2019, skulle overføres til et annet sykehus. Han ble oppringt fordi han sto oppført som fornærmet, etter knivstikkingen i 2019.

– Jeg spurte om han skulle slippes ut blant folk. De sa nei. De skulle bare flytte ham til en annen institusjon. Så fikk jeg vite at han var ute, og prøvde å skade mennesker igjen. Nå er han død, sier Dominguez til TV 2.

Årsaken til at mannen tirsdag var ute blant folk i Oslo, kun elleve måneder etter at han ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk, var ifølge politiet at han var på en kortvarig permisjon.

Knivmannen har hatt registrert adresse i Thereses gate siden mars i år.

Politiets sikkerhetstjeneste ble varslet etter knivhendelsen på Bislett og bekrefter at de var kjent med gjerningsmannen fra før.

– Jeg kan si at personen har vært kjent for PST, men ikke utdype noe mer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.