Munnbind, avstand og hjemmekontor:

Tromsø varsler gjenninføring av koronatiltak

Fra og med natt til onsdag neste uke vil Tromsø kommune planlegger å gjeninnfører koronatiltak, som følge av økt smittetrykk.

Det opplyser varaordførar Marlene Berntsen Bråthen under en pressekonferanse fredag. Dermed blir Tromsø den første kommunen som gjeninnfører koronatiltak etter gjenåpningen av Norge lørdag 25. september.

Barn og unge skal skjermes for tiltakene, men hva som vil gjelde blir drøftet av formannskapet tirsdag. Innbyggere i Tromsø kommune bør uansett forberede seg på nye tiltak fra natt til onsdag neste uke.

– Dette blir tøft, men vi har vært gjennom det før, sier Bråthen.

Dette er forslagene til tiltak

  • Plikt til bruk av munnbind: Personer over 12 år skal benytte munnbind i taxi, ved kollektivreiser, innendørs på butikker, kjøpesentre, serveringssteder og i lokaler for kultur, konferanse, sports- og fritidsaktiviteter der en meters avstand ikke kan overholdes.

  • Hjemmekontor: Arbeidstakere som ike har arbeidsoppgaver som krever fysisk tilstedeværelse eller ikke arbeider alene, skal utføre arbeidsppgavene sine fra hjemmekontor. Arbeidstakere som ikke reiser med kollektivtransport, kan likevel møte på arbeidsplassen.

  • Krav til serveringssteder: For serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling skal bestilling og servering kun skje ved bordet der kunden har sitteplass, og det skal være sitteplass til alle gjester. Kravet gjelder fra kl. 17.00 til ordinær stengetid.

  • Arrangementer: Det er ikke lov å gjennomføre arrangementer med flere enn 100 personer på private sammenkomster.

Smitterekord

Tiltakene var i utgangspunktet planlagt fra torsdag neste uke, men grunnet økt smittetrykk blir tiltakene fremskyndet. Det siste døgnet har 101 personer fått påvist koronasmitte i Tromsø. Det er ny rekord i antall smittede i kommunen.

Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sier tiltakene vil kunne vare en stund oppfordrer samtlige til å vaksinere seg, og minner om at alle over 65 år nå kan få en tredje dose. Det vil også etter hvert tilbys helsepersonell.

– Vi har stigende smittetall, og vi må gjøre noe. Vi kommer med forslag som påbud og anbefalinger, ut over de anbefalingene vi allerede har kommet med, sier Trandem.

Dette er tiltakene og anbefalingene

Det vil bli påbud om å bruke munnbind inne der man ikke kan holde avstand, som på serveringssteder, i butikker og på kollektiv trafikk. Det vil også bli krav om hjemmekontor for de som ikke har arbeidsoppgaver som ikke krever at man må være på jobb.

Ved severingssteder må bestilling av mat og drikke kun skje ved sitteplasser, og arrangementer får krav om en øvre grense på 100 personer.

Også en rekke anbefalinger innføres. Blant annet ber kommuneoverlegen om at folk holder seg under 30 personer på private sammenkomster innendørs, og hun oppfordrer folk til å holde avstand til andre på offentlige steder.

Arbeidsgivere bes om å legge til rette for digitale møter, og til å unngå å arrangere sosiale samlinger på tvers av virksomheter.

Turneringer og stevner bør utsettes eller avlyses, men enkeltkamper kan gjennomføres. For turneringer og stevner med deltakere under 18 år anbefales det å unngå tilskuere utenom foreldre.

Kommuneoverlegen sier det underveis vil bli vurdert om tiltakene holder.

– Flere og flere blir vaksinert, og det vil bremse smittespredning og alvorlig smittespredning. Vi må bare be om litt til, sier Trandem.

Relatert