Agderposten: Fjære kirke i Grimstad kan trolig settes i stand igjen

Norsk institutt for kulturminneforskning har undersøkt skadene i Fjære kirke og kommet til at det som er ødelagt, høyst sannsynlig kan settes i stand igjen.

 Foto: Baard Larsen/Grimstad Adressetidende
Foto: Baard Larsen/Grimstad Adressetidende

Nina Kjølsen Jernæs fra instituttet (Niku) og kirkeverge Alexander Paul inspiserte skadene inne i kirken i Grimstad lørdag. Niku ble sendt på vegne av Riksantikvaren.

– Hun sier at tingene som er ødelagt høyst trolig kan settes i stand igjen. Det er jo gode nyheter i en slik situasjon. Selv om det blir merker som vil være synlige for dem som kjenner tingene, kan de i stor grad fremstå som før, sier Paul til Agderposten.

Det var en gang mellom torsdag kveld og fredag morgen at kirken ble utsatt for innbrudd. Det ble gjort skader inne i kirken, deriblant på en rekke gjenstander fra helt tilbake til 1200-tallet.

Fredag kveld ble en mann pågrepet etter å ha ankommet kirken i beruset tilstand mens politi holdt på med åstedsundersøkelser.

Restaurering

Undersøkelsene viste at det ikke er stjålet noen gjenstander.

– De har vært nede i krypten, i kjelleren og romstert. Av hensyn til etterforskningen og de døde vil jeg ikke si mer, men det er tydelig at de har vært der. Dette er likskjending, mener kirkevergen.

Kirkevergen anslår at restaureringsarbeidet er så stort at det må ut på anbud.

Foreløpig er alle aktiviteter flyttet til andre kirkebygg. Når man kan åpne kirken igjen, er tanken å bruke den fram til den må stenges når skadene blir utbedret.

Ikke avhørt

Politiadvokat Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt sier til NRK at mannen som er pågrepet i saken fortsatt er siktet for grovt skadeverk.

Siktede er fra distriktet og er i 40-50-årsalderen. Han vil bli avhørt så fort det lar seg gjøre.

– Vi har ikke tatt stilling til om det skal begjæres varetekt av siktede, sier Røyr.

Siktede har fått oppnevnt advokat Ole Joakim Devold som forsvarer. Han sier at mannen ikke har vært i stand til å avhøres, og at politiet vil undersøke hans helsetilstand.

(©NTB)