FHI: Koronasmitten økte med 54 prosent på én uke

Smitten økte med 54 prosent og flere koronapasienter ble innlagt på sykehus i forrige uke, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport.

HINDRER SPREDNING: Vaksinen sørger for at vi kan ha et åpent samfunn, selv om smitten øker. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB
HINDRER SPREDNING: Vaksinen sørger for at vi kan ha et åpent samfunn, selv om smitten øker. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB

Smittetrenden i Norge er stigende, og det siste døgnet er det registrert 1.144 nye koronatilfeller i Norge, kommer det fram i ukesrapporten.

Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, og første gang siden 14. september at det er registrert over tusen nye smittede på ett døgn her til lands.

Totalt er det foreløpig meldt om 4.357 tilfeller i forrige uke. Det er en økning i nye koronatilfeller på 54 prosent fra uka før, og en økning for første gang etter at det har vært nedgang helt siden uke 35.

Samtidig har det vært store endringer i myndighetenes teststrategi gjennom høsten, og tallene er derfor ikke helt sammenlignbare.

Flest eldre blant de innlagte fullvaksinerte

Antall innlagte har økt den siste uken. Det er foreløpig meldt om 75 nye pasienter innlagt med covid-19 som hovedårsak i uke 42, etter 61 og 56 i de to ukene før.

Det har vært fem eller færre innlagte under 30 år de siste seks ukene, mens det har vært en økende trend blant personer i aldersgruppen fra 45 år og eldre.

Medianalderen blant de fullvaksinerte innlagt på sykehus med covid-19 har fram til nå vært 77 år.

Antall innleggelser er nå økende, men fortsatt på et lavt nivå sammenlignet med tidligere perioder med høy smittespredning, og sykehusenes kapasitet er ikke truet, skriver de også.

Mindre kontakt, god hygiene og vaksine virker

Det er usikkerhet om utviklingen gjennom resten av høsten og vinteren.

– Det kaldere været, mulig svekkelse av immunitet over tid og potensielle endringer i viruset kan gi viruset bedre forhold for smittespredning, skriver FHI.

Men de skriver at dette kan motvirkes gjennom «stadig mer utbredt immunitet etter vaksinasjon i befolkningen, gode hygienevaner, selvisolering av syke, samt eventuelt mindre kontakt mellom folk».

Tallene på vaksinerte vokser. Hele 4,2 millioner nordmenn fra 12 år har fått første dose, og over 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

FHI skriver i rapporten at den høye vaksinasjonsdekningen begrenser epidemiens spredning samtidig som vaksinasjon i stor grad beskytter de vaksinerte mot alvorlig forløp.