Støre møtte Lavrov:

– Viktig at vi snakker sammen også der vi er uenige

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde tirsdag samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Oslo.

Møtet er en høflighetsvisitt og fant sted i regjeringens representasjonsanlegg klokken 17 tirsdag.

– Vi snakket om samarbeidet mellom Norge og Russland, og at den nye regjeringen ønsker å ha et godt og konstruktivt forhold til vår nabo, særlig knyttet til nordområdene, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kjenner hverandre godt fra tidligere. Foto: Terje Bendiksby
Statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kjenner hverandre godt fra tidligere. Foto: Terje Bendiksby

Han forteller at de to tok opp mange viktige spørsmål knyttet til klima og energi.

I tillegg snakket de om internasjonale spørsmål og samarbeid i Sikkerhetsrådet.

– Det er viktig å markere at trekkene i utviklingen i Russland begrenser kontaktene i folk-til-folk-samarbeidet, sier Støre.

– Ser frem til åpne grenser

Lavrov var mandag i Tromsø for å delta i toppmøte i Barentsrådet. Der møtte han blant annet utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/ NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/ NTB

– Vi har hatt en god og åpen diskusjon, om områder vi er enige om og uenige om, sa Huitfeldt etter møtet.

Utenriksministeren er vert for ministermøte i Barentsrådet, som finner sted i Tromsø tirsdag.

– Vi ser frem til at vi skal åpne grensene, så vi kan møte hverandre, det er viktig både for Norge og Russland. Vi har også der vi er uenige, og det har gjenspeilet den samtalen vi har hatt i dag, sa Huitfeldt mandag.

Jonas Gahr Støre kjenner Lavrov godt fra sin tid som utenriksminister.

I 2011 kom de fram til en avtale om en delelinje i Barentshavet som avsluttet en 40 år lang uenighet mellom landene.

Lavrov har vært Russlands utenriksminister siden 2004.

Viktig strategisk interesseområde

– Vi har snakket om vanskelige temaer før, og det er mulig å ta det opp på profesjonelt vis. Det er viktig at vi snakker sammen politisk, også på områder der vi er uenige, sier statsministeren.

Barentssamarbeidet har fått en sentral plass i Hurdalsplattformen til Støre-regjeringen, som slår fast at nordområdene er Norges viktigste strategiske interesseområde.

Russland har hatt et kjølig forhold til Vesten i flere år, blant annet på grunn av Russlands involvering i Ukraina.

Tidligere i oktober utviste Nato åtte russiske utsendinger som de mente var etterretningsoffiserer, og Russland svarte med å stenge Natos kontor i Moskva og sitt diplomatiske kontor med Nato i Brussel.

Relatert