Stekt ytrefilet av reinsdyr

Christer Rødseth lager et festmåltid med reinsdyr og en nydelig kremet saus.

Stekt ytrefilet av reinsdyr serveres med brunet sellerikrem, grønnkål og kremet saus med ristet pepper og bakt hvitløk. Ytrefilet kan byttet ut med mørbrad eller flatbiff, eventuelt annet rimeligere kjøtt.

Dette trenger du til 4 personer:

  • 500-600 g ytrefilet av reinsdyr
  • Nøytral olje til steking
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper

Sellerirotkrem:

  • 1 sellerirot a ca. 800 g
  • 50 g smør
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 3 dl helmelk
  • 1 dl kremfløte
  • Salt til smak

Saus:

  • 1 ts sort hel pepper
  • 5 fedd hvitløk
  • 1,5 dl hvitvin
  • 2,5 dl oksekraft
  • 2,5 dl kyllingkraft
  • 3 dl kremfløte
  • Litt melk for justering
  • Sitron og salt til smak

Poteter:

  • 500 g småpoteter
  • 1 ss smør
  • Eventuelt 2 dl kremfløte
  • Eventuelt 60 g revet parmesan
  • Salt til koking

Varm salat:

  • 4-5 stilker grønnkål
  • 5-6 rosenkål
  • Fersk estragon og persille
  • 7-8 små tomater

Slik gjør du:

Reinsdyret tempereres og krydres med salt og pepper. Stek så i varm panne med olje til det er godt brunet før du har i smør. Stek så videre i 2 minutter før du tar kjøttet ut til hvile. Kjøttet bør hvile i 4-5 minutter før det skjæres i.

Skjær 4 skiver av sellerien og stek i en stekepanne til de er gylne. Bak så på 180 grader i 4-5 minutter til de er møre. Krydre med salt. Resten kuttes i terninger og brunes i olje og smør til det er gylden brunt. Ha på melk og fløte og kok til det er mørt. Kjør opp i mikser og smak til med salt.

Sausen lages ved at du rister sort pepper til det ryker i pannen før du har i hakket hvitløk. Brun så hvitløken i olje før du har på vin, kraft og fløte. Kok det sammen og smak til med sitron. Potetene kokes i salt vann, stekes i ovnen på 200 grader med litt olivenolje til de er møre. Stek de så med litt smør i en stekepanne og ha over fløte til det tykner. Smak til med salt

«Salaten» lages ved at du steker grønnkål og rosenkål i en stekepanne og avslutter med ferske tomater delt i to, estragon og persille.

Relatert