HJERTEKNUST: Alec Baldwin utenfor politikontoret i Sante Fe etter ulykken. Han har siden skrevet at han er 'hjerteknust' og samarbeider med politiet. Foto: Jim Weber / AP
HJERTEKNUST: Alec Baldwin utenfor politikontoret i Sante Fe etter ulykken. Han har siden skrevet at han er "hjerteknust" og samarbeider med politiet. Foto: Jim Weber / AP

Filmindustrien i USA krever våpen-endring

Bransjen er rystet etter at skuespiller og produsent Alec Baldwin skjøt og drepte kamerasjef Hayla Hutchins (42) med et rekvisittvåpen.

Den fatale skytingen under filminnspillingen av «Rust» i New Mexico ryster filmverden. Regissører og bransje-folk tar nå til orde for en praksisendring rundt bruken av rekvisittvåpen.

Det var torsdag denne uken at verdensstjernen Alec Baldwin skjøt og drepte dem 42 år gamle kamerasjefen Hayla Hutchins.

48 år gamle Joel Souza, som sto bak Hutchins da pistolen ble fyrt av, ble behandlet på sykehus med skader i skulderen.

Kritikken har haglet mot bruken av løsskudd i rekvisittvåpen som har drept både skuespillere og ansatte ved flere filminnspillinger i USA tidligere.

Har skjedd før

Hendelsen får flere til å tenke på Brandon Lees dødsfall i 1993.

DØDE: Brandon Lee døde også under filminnspilling i 1993. Foto: Lacy Atkins / AP Photo
DØDE: Brandon Lee døde også under filminnspilling i 1993. Foto: Lacy Atkins / AP Photo

Den 28 år gamle sønnen til Bruce Lee døde da han ble skutt med det som skulle være et løsskudd under filminnspillingen av en dødsscene i «The Crow». Det ble funnet en kule i kroppen hans under obduksjonen.

RUSSISK RULETT: Hexum lå på sykehus i seks dager før han døde av skadene. Foto: Wally Fong / AP Photo
RUSSISK RULETT: Hexum lå på sykehus i seks dager før han døde av skadene. Foto: Wally Fong / AP Photo

I følge den amerikanske avisen Los Angeles Times har minst seks lignende hendelser skjedd siden 1915.

I 1984 døde Jon-Erik Hexum da han latet som om han spilte russisk rulett med en rekvisittpistol. Hendelsen skjedde i en pause under innspilling av TV-serien «Cover Up». Han døde seks dager senere av hjerneblødninger, forårsaket av løsskuddet.

Hutchins, som døde torsdag denne uken, etterlater seg en ni år gammel sønn og hennes ektemann. Fagforbundet hun var medlem av har startet en innsamlingsaksjon til de etterlatte. Det har blitt samlet inn over en million kroner på et døgn.

ENORMT BEGAVET: Kollega og venn Joel Souza sier 42-åringen var snill, levende og enormt begavet. Her sett sammen med en mann som ikke er navngitt. Foto: Swen Studios / Reuters
ENORMT BEGAVET: Kollega og venn Joel Souza sier 42-åringen var snill, levende og enormt begavet. Her sett sammen med en mann som ikke er navngitt. Foto: Swen Studios / Reuters

Krever våpen-endring

Flere i amerikansk filmindustri krever nå en praksisendring for bruken av våpen på filmsett.

Filmregissør Ben Rock forstår ikke hvorfor det fremdeles brukes løsskudd i dag. Han sier at kostnadene på å få alle de ansatte gjennom et sikkerhetskurs er like dyrt som å ansette en ekspert på visuelle effekter.

– Sikkerhet kommer før alt annet. Jeg vil vurdere å aldri bruke løsskudd igjen i en film som involverer mye pistolbruk, sier Rock.

Han er ikke den eneste som er bekymret for hva som kan skje hvis man fortsetter å bruke løsskudd.

Regissøren av HBO-serien «Mare og Easttown», Craig Zobel, twitret på fredag at løsskudd burde bli forbudt til fordel for visuelle effekter. Alle skudd i hans serie var redigert inn, skriver han.

Hutchins kollega Lane Looper tok et oppgjør mot utrygge arbeidsforhold under et minnesmarkering lørdag kveld, lokal tid.

- Hennes dødsfall skulle aldri ha skjedd. Fagorganiserte filmsett skal være trygge filmsett. Alle skal kunne gå på jobb og vite at de er trygge, sa «Rust»-kollegaen.

Fortvilet

Filmregissøren Joel Souza, som ble truffet i skulderen, sier til Deadline at han er helt knust etter tapet av sin venn og kollega.

– Hun var snill, levende, enormt begavet, kjempet hardt og presset meg til å bli bedre.

Ifølge rettsdokumenter fikk Baldwin våpenet av en regiassistent som sa det var trygt.

Hutchins, som opprinnelig kom fra Ukraina, ble truffet i brystet. Ingen er foreløpig siktet i saken.

Relatert