En knust Alec Baldwin utenenfor sheriffkontoret i Santa Fe etter avhørene torsdag. (Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP) Foto: Jim Weber
En knust Alec Baldwin utenenfor sheriffkontoret i Santa Fe etter avhørene torsdag. (Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP) Foto: Jim Weber

Alec Baldwin etter det fatale skuddet:
– Jeg finner ikke ord

Skuespilleren er knust etter at han avfyrte det fatale skuddet på filmsettet torsdag.

Skuespiller Alec Bladwin uttaler seg om tragedien på sosiale medier fredag morgen lokal tid.

– Det finnes ikke ord som kan uttrykke mitt sjokk og min sorg vedrørende det tragiske uhellet som tok livet av Halyna Hutcins, en kone, en mor og en dypt beundret kollega.

Han skriver videre at han samarbeider med politiet for å finne ut hvordan ulykken, som han omtaler som en tragedie, kunne skje.

– Jeg er i kontakt med hennes mann og familie. Hjertet mitt er knust for hennes sønn, hennes mann og alle som kjente Halyna, skriver han.

Avisen Santa Fe New Mexican melder at den 63 år gamle skuespilleren, Alec Baldwin, ble observert utenfor sheriffkontoret i tårer etter hendelsen.

Baldwin har vært inne til et kort avhør, men er ikke siktet i saken. Politiet fortsetter med vitneavhør, skriver de i en pressemelding.

Alec Baldwin like etter avhøret hos sheriffen. Foto: Jim Weber
Alec Baldwin like etter avhøret hos sheriffen. Foto: Jim Weber

Sheriffens kontor sier at det er for tidlig å fastslå hva slags type våpen og hvilke patroner som ble brukt.

En bransje i sjokk

Det var under innspilling av filmen «Rust» da skuespiller Alec Baldwin avfyrte et våpen og drepte filmfotograf Halyna Hutchins (42), og skadet regissør Joel Souza (48) torsdag.

Mange spør seg hvordan en slik ulykke kunne skje under en filminnspilling.

Den erfarne regissøren og fotografen, Steven Hall, stiller seg undrende til at i det hele tatt er mulig.

Hall er spesialisert på action- og kampscener og kjenner godt alle sikkerhetsreglene de er pålagt å følge. Han sier til nyhetsbyrået AP at han er i sjokk over hendelsen.

Strenge regler

– Jeg har aldri opplevd uansvarlig oppførsel med våpen på filmsett, og jeg vet at etter hendelsen i Brandon Lee-filmen i 1993, ble reglene strammet drastisk inn. Man kan ikke engang ha en etterligning av et våpen uten å ha en person med våpenlisens tilstede, sier han til AP.

Hall har jobbet flere steder i verden, og selv om han har jobbet i USA flere ganger, kan han ikke si om de praktiserer noen andre regler i New Mexico.

En talsperson for Baldwin har uttalt at det dreide seg om et våpen som feilet under skyting med løsskudd. Hall teoritiserer rundt hva som kan ha skjedd.

Selv om det skal mye til for å gjøre alvorlig skade med løsskudd, tas det mange sikkerhetstiltak for å hindre ulykker på filmsettet.

– Hvis skuespilleren skal rette våpen mot kamera, brukes det som regel et fjernstyrt kamera. Ellers har fotografen beskyttelsesutstyr eller man kan stå bak et pleksiglass, forklarer Hall.

Ekte våpen

Han sier at det kan være kostbart å få produsert replika av eldre våpentyper, så da brukes det ofte ekte våpen fra tidsperioden, som lades med løsskudd. Det skal testskytes for å sikre at våpenet ikke eksploderer i hånden på skuespilleren.

Når det kommer til løsskudd, sier Hall at han har hørt om tilfeller der ett løsskudd har satt seg fast i prosjektilet, og når man skyter igjen, kommer to løsskudd ut med mer kraft enn beregnet. Noe som potensielt kan føre til alvorlig skade.

– Det er mange grunner til hvorfor denne tragiske ulikken skjedde, men vi kan ikke vite hva som har skjedd, sier han, og undres hvordan to personer kan ha blitt skadet av ett løsskudd.

SELFIE: filmfotograf Halyna Hutchins tok en selfie fra hesteryggen på filmsettet få dager før hun ble skutt.
SELFIE: filmfotograf Halyna Hutchins tok en selfie fra hesteryggen på filmsettet få dager før hun ble skutt. Foto: Privat

– Jeg har akkurat lest en teori om at et skarpt skudd kunne sitte igjen i våpenet. Det er ufattelig at noe sånt kunne skje, men det er en mulighet, sier Hall.

Tidspress

Han sier videre at dårlig tid på settet, er noe som kan føre til slurv med sikkerheten.

– Etter et langt liv i TV- og filmbransjen vet jeg at dårlig tid er det som kan få noen til å glippe på sikkerhetsreglene, sier han.

Filmen Rust har handling fra Kansas på 1880-tallet og Baldwin spiller en lovløs bestefar til en 13 år gammel gutt som er dømt for drap etter et vådeskudd.

Ulykken skjedde torsdag klokken 14 lokal tid.

Relatert