Jonas Gahr Støres nye regjering vil ha moms på elbiler som koster over 600.000 kroner. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
Jonas Gahr Støres nye regjering vil ha moms på elbiler som koster over 600.000 kroner. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Mange elbiler blir dyrere: Dette vil Støre bruke pengene på

Satser mer på ladestasjoner.

Ap-Sp-regjeringen vil innføre moms på elbiler som koster mer enn 600.000 kroner, ifølge Hurdalsplattformen.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg kritiserte grepet under debatten om tiltredelseserklæringen i Stortinget torsdag.

– Alle de konkrete tiltakene på klimaområdet fra denne regjeringen så langt er å svekke tiltakene som skal til, sa hun og fortsatte:

– Man øker momsen på elbiler, som betyr at insentivene til å kjøpe elbil blir mindre. Da lurer jeg på om Støre kan gi konkrete svar på hva som kommer til å kutte klimautslipp.

– Betale toppen selv

Støre påpekte at en familie kan kjøre langt med en elbil som koster opptil 600.000 kroner.

De som kjøper en bil til 1,2 millioner kroner, «får betale toppen selv», mener han. Pengene som kommer inn, kan brukes til å bygge ladestasjoner.

– Da kan folk kjøre elbil i distriktene. Da blir dette med bensin og diesel mindre viktig, sa statsministeren.

Byfolk vil ha elbil, i distriktene går det tregere

Tesla Model S er en av bilene som kan bli betydelig dyrere i Norge ved innføring av moms.
Tesla Model S er en av bilene som kan bli betydelig dyrere i Norge ved innføring av moms.

Samarbeide med EU

Støre understreket i Stortinget onsdag at Norge skal samarbeide med EU for å nå klimamålene.

– Regjeringen vil ta initiativ til samtaler med EU om hvordan dette samarbeidet kan utvikles og styrkes. Det handler om at valgene Europa nå skal ta, vil avhenge blant annet av teknologi og kompetanse vi har, sa han.

Slik gikk det da NAF vintertestet elbiler

Elbil og avgift

I dag er det hverken moms eller andre avgifter på elbiler i Norge. Dermed skiller de seg kraftig fra biler med bensin- og dieselmotor.

Innføring av moms på elbil har vært diskutert lenge. Nå ligger det an til at dette vil skje gradvis, og at det i første omgang innføres moms på beløp som overstiger 600.000 kroner. Kjøper du en elbil til 800.000 kroner, må du altså betale 25 prosent moms av 200.000 kroner.

Blant de som er kritiske til dette er Elbilforeningen og NAF. De argumenterer begge med at dette kan skape problemer for målet om at alle personbiler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.

Video: Elbil? Dette kjører Jonas Gahr Støre privat