Hun blir historisk: 20 år og folkevalgt

Aldri før har en fast møtende stortingsrepresentant vært så ung. I juli fylte Maren Grøthe (Sp) 20 år, i oktober ble hun stortingsrepresentant.

Etter at Ola Borten Moe (Sp) ble statsråd onsdag, måtte noen fylle hans plass på Stortinget. Den jobben fikk 20 år gamle Maren Grøthe. Hun er dermed tidenes yngste møtende representant.

ERSTATTET: Ola Borten Moe (Sp) ble onsdag utnevnt som Forsknings- og høyere utdanningsminister. Foto: Heiko Junge
ERSTATTET: Ola Borten Moe (Sp) ble onsdag utnevnt som Forsknings- og høyere utdanningsminister. Foto: Heiko Junge

– Det er virkelig stort, det har ikke gått opp for meg helt enda. Nå har jeg hatt nok med å bare komme meg inn døra. Og nå skal vi plutselig begynne å forhandle statsbudsjett, så alvoret kommer fort, sier Grøthe til TV 2.

Når en stortingsrepresentant blir statsråd, blir varaen deres «møtende representant» på Stortinget. De fungerer dermed som stortingsrepresentant så lenge statsråden sitter i regjering.

Klar for kritikk

Den ferske stortingsrepresentanten er klar over at mange er kritiske til så unge politikere.

– Vi som er unge skal lytte til de som har vært i arbeidslivet lenge, men så skal de som er eldre lytte til oss som er unge, for vi kan bidra med nye perspektiv.

Hun peker blant annet på at hun er den eneste av representanene som har erfart den mye omdiskuterte fraværsgrensa i videregående skole.

– Når det gjelder utdanningstilbud, psykisk helse og kortere oppkjøringskøer, så tror jeg det er positivt at man kommer fra det selv.

Uvanlig start på 20-åra

Dersom Borten Moe blir sittende i regjering ut stortingsperioden, vil Grøthe sitte på Stortinget i fire år.

– Det blir jo ikke en vanlig start på 20-åra?

– Nei det blir det ikke. Men så er jeg heldig som har gode folk rundt meg, så jeg skal klare å være litt ungdom på si.

Første helg som stortingsrepresentant blir nok likevel ganske ulik fra landets 20-åringer. Den skal brukes til å lese 500 sider av utdannignsbudsjettet.

– Det er helgens lesestoff, så det er bare å begynne.

Relatert