DARP: Politiet gjennomfører åstedsundersøkelser i Hyttegata dagen etter at fem personer ble drept på Kongsberg. Foto: Frode Sunde / TV 2
DARP: Politiet gjennomfører åstedsundersøkelser i Hyttegata dagen etter at fem personer ble drept på Kongsberg. Foto: Frode Sunde / TV 2

Dansk slektning om Bråthen: – Foreldrene har gjort alt de kan for å redde han

Den danske familien til Espen Andersen Bråthen er rystet etter beskjeden om at det var han som drepte fem mennesker på Kongsberg onsdag kveld.

Da drapstiltalte Espen Andersen Bråthen var barn, reise han ofte til Danmark for å besøke familien sin. Det husker den danske familien hans godt, skriver den avisen BT.

SIKTET: Espen Andersen Bråthen samtykker til varetektsfengsling etter hendelsen på Kongsberg. Foto: Privat / Skjermdump
SIKTET: Espen Andersen Bråthen samtykker til varetektsfengsling etter hendelsen på Kongsberg. Foto: Privat / Skjermdump

– Det er fryktelig å tenke på. Han var en så søt gutt, og nå har han drept fem mennesker, sier det ene familiemedlemmet, som ønsker å holde seg anonym overfor avisen.

Familiemedlemmet husker blant annet at Bråthen alltid kysset han og kona god natt, og at han alltid var en gutt som tok med venner hjem.

– Sjokkerende

Videre forteller familiemedlemmet at han og kona har et godt forhold til foreldrene til Bråthen. Så da de onsdag kveld leste om hendelsen på Kongsberg, ringte de til moren til den siktede.

Da fikk de en beskjed som de aldri kunne tenke seg.

– Det var sjokkerende å høre, for vi trodde ikke det skulle gå så langt. Det er fryktelig, sier familiemedlemmet.

Den siktede 37-åringen har tidligere fått besøksforbud mot foreldrene sine, fordi han hadde truet faren med livet.

Det danske familiemedlemmet kan fortelle at det ikke var første gangen.

– De flyktet flere ganger til naboene sine og har ringt politiet når han har gått forbi. De har nesten låst seg inne av frykt for at han ville komme forbi.

Overrasket

Han sier videre at foreldrene i flere år har prøvd å få hjelp av systemet, uten lykke.

– Sist gang moren hans var her nede og besøkte oss, vurderte jeg å spørre om det, men det gjorde jeg ikke. Det var sannsynligvis det samme som alltid, dessverre. De har gjort alt de kan for å redde sønnen, men systemet har sviktet ham.

Torsdag ble det kjent at Bråthen hadde konvertert til Islam, og at det hadde kommet med bekymringsmelding om radikalisering.

– Jeg har ikke hørt noe om det, og det samme gjelder bueskytingen. Jeg har aldri hørt at han kunne skyte med det, så det overrasker meg veldig, sier familiemedlemmet.

Fremstår som terrorhandling

Politiet pågrep Bråthen i Kongsberg onsdag kveld etter å ha mottatt flere meldinger om at en mann skjøt på folk med pil og bue.

Fem personer er drept, og tre er skadet. PST sier drapene fremstår som en terrorhandling.

Han har erkjent at han begikk drapshandlingene, men det er ikke kjent hvordan han stiller seg til straffskyld.

37-åringen er tidligere domfelt flere ganger, og etter det TV 2 kjenner til vært i kontakt med helsevesenet ved flere anledninger. Politiet har mottatt flere bekymringsmeldinger på at han har blitt radikalisert, og naboer forteller at de har opplevd ham som ustabil.

Relatert