Støre til TV 2: – En veldig alvorlig dag i nasjonens historie

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) omtaler drapene på Kongsberg som dypt tragisk. I etterkant mener han det blir viktig å gjennomgå hvordan beredskapen har fungert.

Jonas Gahr Støre holdt klokken 18.30 torsdag sin første tale som statsminister. Det som egentlig skulle vært en gledens dag for han, har i stedet vært preget av den alvorlige hendelsen på Kongsberg.

– Dette er en høytidelig dag, men det er også en veldig spesiell dag å presentere en ny regjeringen på. Vi opplevde et fryktelig grusomt angrep på uskyldige mennesker i går kveld, sa Støre på pressekonferansen.

I et intervju med TV 2 omtaler han drapene som dypt tragiske, som legges merke til langt utenfor Norges grenser.

– Dette er fryktelig hendelse. Det er vilkårlig, det er tilfeldig, det er uskyldige mennesker. Det er veldig alvorlig dag i nasjonens historie, sier Støre.

LYS: Innbyggerne har samlet seg på torget for å legge ned blomster og tenne lys.
LYS: Innbyggerne har samlet seg på torget for å legge ned blomster og tenne lys. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Fem drept

Støre sier under pressekonferansen at han er glad for at politiet har pågrepet den angivelige gjerningsmannen.

– Men resultatet er dypt tragisk.

Én mann og fire kvinner ble drept. I tillegg ble tre personer skadd. Disse er utenfor livsfare.

Trolig mistet alle fem livet etter politiet hadde hatt kontakt med gjerningsmannen. Støre mener det er for tidlig å trekke en konklusjon om hvordan hendelsen ble håndtert. Han mener beredskapen må evalueres i etterkant.

– Det er det for tidlig å si noe om, men noe så grufullt som dette må vi gå gjennom. Vi må se på hvordan beredskapen har fungert. Men det viktigste først er å være der for dem som er sårbare. Vi må vise at vi står sammen med dem og markere den støtten.

Reiser til Kongsberg

Statsministeren forteller at han fredag vil reise til Kongsberg sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Jeg har snakket med ordføreren på Kongsberg og vi har planlagt et besøk i løpet av dagen i morgen, sier han.

Relatert