Slik omtales drapene verden over

De grufulle hendelsene på Kongsberg får massiv oppmerksomhet internasjonalt.

Alle de store mediene i verden dekker de dramatiske hendelsene i Norge. Torsdag morgen har store mediehus som CNN, BBC, Sky News, The Guardian, Al Jazeera med flere, utfyllende artikler om saken.

I all hovedsak siterer de foreløpig norske medier på vitneforklaringer, og pressekonferanser, men både danske og svenske medier har rykket til Kongsberg. Store aviser som Aftonbladet og Expressen, dekker saken løpende.

FN-sjefen sjokkert

FNs generalsekretær António Guterres reagerer på angrepet i Kongsberg.
FNs generalsekretær António Guterres reagerer på angrepet i Kongsberg. Foto: Eduardo Munoz / Reuters

FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som har uttalt seg om saken.

– Jeg er sjokkert og trist over de tragiske nyhetene som kommer fra Norge. Mine tanker er med ofrenes familier og Norges folk i denne veldig vanskelige tida, skriver FN-sjefen på Twitter.

Sorg og medfølelse

Natt til torsdag gikk politiet ut med at den siktede er en 37-åring som er dansk statsborger, men bosatt i Kongsberg. Det gir gjenklang i Danmark hvor alle de største avisene har flere oppslag om saken.

Danske Ekstrabladet sier siktedes forsvarer, Fredrik Neumann, at siktede er knyttet til Danmark gjennom sin mor som er dansk, og at han er preget av situasjonen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttrykker medfølelse for ofrene og de pårørende etter drapene på Kongsberg onsdag kveld.

– Det er med stor sorg at jeg har mottatt beskjeden om det forferdelige angrepet i Kongsberg. Mine tanker og dypeste medfølelse går til ofrene og deres pårørende, sier Frederiksen i en uttalelse gjengitt på Twitter -profilen til statsministerens kontor.

I Storbritannia dekker alle landets aviser saken. Det er også nyhetsinnslag om saken på TV.

Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, uttrykker medfølelse i en twittermelding.

– Våre tanker er med de som er rammet, deres familier og Kongsberg innbyggere, skriver han.

Terror-link

Norsk politi sier at de ikke kan utelukke at angrepene i Kongsberg er en terrorhandling.

Tidslinje for hendelsen på Kongsberg

18.13: Politiet får varsel om hendelse i en Coop-butikk på Kongsberg.

18.28: Sørøst politidistrikt tvitrer:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

18.47: En mann blir pågrepet og sendt til arresten i Drammen.19.24: Sørøst politidistrikt tvitrer dette:

«Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon».

19.54: VG melder at PST er orientert om situasjonen.

Ca 20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

De opplyser også på en pressebrifing at Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap. Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg.

22.00: Ny pressebrifing med politiet:

Politiet vil ikke gå ut med antall drepte. Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, sier samtidig at det er naturlig å vurdere om hendelsen på Kongsberg er en terrorhandling.

22.45: Statsministeren og justisministeren holder pressebrifing.

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted i Kongsberg. – Hendelsene ryster oss, sier hun. Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler seg. – En grusom og brutal handling, sier han.

23.15: Politiet holder en ny pressebrifing om saken.

Driftsenhetsleder Øyvind Aas bekrefter at fem personer ble drept i hendelsen. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb.

Ca. 2.00: Politiet går ut med informasjon om den pågrepne.

Den siktede er en 37 år gammel mann, som er dansk statsborger og bosatt i Kongsberg, opplyser politiet, som går ut med informasjonen «fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene».

Utenlandske medier, som CNN, trekker fram at det bare er litt over ti år siden 22. juli 2011. De nevner også moskéangrepet i august 2019.

De trekker også fram at PST anser høyreekstremisme som en av de største truslene i Norge

Den siktede ble pågrepet på Kongsberg 34 minutter etter politiet hadde fått første melding om en alvorlig hendelse på en Coop-butikk. Gjerningsmannen beveget seg over et stort område, og det er flere åsteder.

Relatert