Dette vet vi om Kongsberg-drapene

Fire kvinner og én mann er drept og to er skadet etter at en mann gikk til angrep med pil og bue i Kongsberg sentrum onsdag kveld. En mann (37) er siktet for drapene.

Klokken 18.12 onsdag kveld fikk politiet flere meldinger om at en mann gikk rundt i Kongsberg sentrum og skjøt med pil og bue. Han beveget seg over store deler av sentrum og var blant annet inne i en Coop-butikk.

(Det var først opplyst at den meldingen kom til politiet klokken 18.13)

Han sier det etter hvert kom flere meldinger til operasjonssentralen om hendelsen, blant annet om at personer var truffet av piler.

Klokken 18.17 ble hendelsen betegnet som pågående livstruende vold.

Patruljen som kom først til stedet, hadde den første observasjonen av mannen klokka 18.18. Så får de øye på ham en gang til.

– Ved andre hendelse blir de beskutt med piler og mistet kontakt med mannen, som kommer seg unna. Han blir sett forskjellige steder i byen, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt på en pressekonferanse i Tønsberg torsdag formiddag.

– Ut fra det vi vet nå, så fremstår det slik at noen, trolig alle, er drept etter at politiet fikk kontakt med gjerningsmannen første gang, sier Sæverud.

Totalt 22 patruljer var involvert.

– Mannen ble pågrepet klokken 18.47. Det tok altså noe tid fra første patrulje var på stedet til han ble pågrepet, sier politisjef i Kongsberg, Øyvind Aas.

Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, holder en pressekonferanse etter hendelsen på Kongsberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, holder en pressekonferanse etter hendelsen på Kongsberg. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han bekrefter at det har vært en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, før mannen kom seg vekk fra stedet. Da politiet noe senere fant mannen igjen, ble det avfyrt varselskudd fra politiets side og mannen ble pågrepet.

Klokken 23.15 onsdag kveld bekreftet politiet at fem personer er drept og to personer skadd.

Torsdag klokken 10 ble det presisert at det er snakk om fire kvinner og én mann som ble drept. Alle var i alderen 50 - 70 år.

Varetektsfengsles torsdag

Mannen i 30-årene er nå siktet for drapene og sitter i varetekt i Drammen. Politiet mener at han handlet alene og sier det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling.

Den pågrepne mannen i Kongsberg er en konvertitt til islam, som har hatt kontakt med norsk helsevesen flere ganger.

– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder at det har vært bekymring knyttet til radikalisering. Vi har ikke registrert meldinger på mannen i 2021, sier politimester Sæverud under pressekonferansen torsdag.

– Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg, opplyser politiet i en pressemelding.

Advokat Fredrik Neumann er oppnevnt som forsvarer for mannen. De to har vært i avhør natt til torsdag.

– Han forklarer seg i detalj og samarbeider godt med politiet, sier advokat Neumann til TV 2.

Nasjonal ordre om bevæpning

Det har vært stor politiaktivitet i området hvor angrepene skjedde fra onsdag kveld og gjennom natten. Store deler av Kongsberg sentrum har vært sperret av. Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser, skriver NTB.

Politidirektoratet har sendt ut en nasjonal ordre om bevæpning. Den er gitt for å øke beredskapen og politiets innsatsevne, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

– Dette er et ekstra beredskapstiltak. Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet.

INGEN ANSATTE SKADET: Coop sier at ingen ansatte er fysisk skadet etter hendelsen inne i butikken. Foto: Erik Edland / TV 2
INGEN ANSATTE SKADET: Coop sier at ingen ansatte er fysisk skadet etter hendelsen inne i butikken. Foto: Erik Edland / TV 2

Angrep inne på Coop-butikk

– Vi kan bekrefte at det har vært en alvorlig hendelse i vår butikk. Vi kan også bekrefte at ingen av våre ansatte er fysisk skadet. Det vi er opptatt av nå er å følge opp de ansatte på best mulig måte, sier Silje Verlo Alisøy, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge.

Blant de skadde var en politibetjent, som befant seg inne i butikken, opplyser politiet. Han var ikke på jobb.

– Det er en tragisk hendelse og veldig trist det som har skjedd, sier Alisøy i Coop.

Så mennesker flykte for livet

Flere vitner TV 2 har snakket med, har sett livløse personer, hørt intense hyl og skrik og sett folk løpe for livet i gatene i Kongsberg.

Hansine bor ikke langt unna Coop Extra, og planen var å ta seg en røyk før hun skulle på butikken for å handle. Da ble hun vitne til deler av den tragiske hendelsen.

PIL OG BUE: En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PIL OG BUE: En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Jeg satte meg på terrassen, og så hørte jeg at det smalt så fælt. Da så jeg en dame som gikk veldig fort og dukket. Da tenkte jeg: Hva er det som skjer nå?

Videre så hun en mann på gatehjørnet med piler i en kogger på skulderen og en bue i hånda.

– Deretter så jeg folk flykte for livet. Den ene av dem så ut som en kvinne som hadde et barn i hånda, sier Hansine.

Hun forteller at hun ble bedt om komme seg inn i leiligheten igjen av en person som var på gateplan, trolig en politimann. Alvoret skjønte hun da hun slo på nyhetene på TVen.

PÅRØRENDESENTER: Pårørende og andre som er berørt av hendelsen møter kriseteam på Gyldenløve hotell i Kongsberg sentrum. Foto: Martin Leigland / TV 2
PÅRØRENDESENTER: Pårørende og andre som er berørt av hendelsen møter kriseteam på Gyldenløve hotell i Kongsberg sentrum. Foto: Martin Leigland / TV 2

Slik ivaretas de pårørende og berørte

Gyldenløve hotell blir nå brukt som senter for pårørende og andre som er berørt av hendelsen. Her møter de kommunens kriseteam, politiets pårørendekontakt, øvrig helsepersonell og har også mulighet til å snakke med prester.

DYPT BERØRT: Ordfører i Kongsberg sier lokalsamfunnet er dypt berørt av hendelsen og omtaler saken som tragisk.
DYPT BERØRT: Ordfører i Kongsberg sier lokalsamfunnet er dypt berørt av hendelsen og omtaler saken som tragisk. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Vi tar i mot de som ønsker å prate og de som har opplevd ting som de ikke burde opplevd, er pårørende eller tett på de tragiske hendelsene, sier ordfører Kari Anne Sand (Sp) til TV 2.

Hun har ikke oversikt over hvor mange som befinner seg på hotellet.

– Vi prøver å skjerme dem litt, så de kan gå på egne rom, sier hun.

Påvirker ikke regjeringsskiftet

Avtroppende statsminister Erna Solberg kalte onsdag kveld inn til pressekonferanse om drapene, sammen med justisminister Monica Mæland.

– Gjerningsmannen har gjennomført fryktelige handlinger mot flere personer. Hendelsene ryster oss, sa Solberg.

Solberg og Mæland sa at dagens regjeringsskifte ikke blir påvirket av hendelsen, annet enn at påtroppende justisminister må sette seg inn i saken raskt.

Også påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt seg om saken.

– Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, sa Støre onsdag kveld.

Relatert