Newcastle-supportere feiret etter at klubben fikk saudiarabiske eiere. Foto: Oli Scarff
Newcastle-supportere feiret etter at klubben fikk saudiarabiske eiere. Foto: Oli Scarff

Dette kunne aldri skjedd i Norge, men...

En norsk fotballklubb kan ikke bli kjøpt opp på samme måte som Newcastle ble av saudiarabiske eiere.

Se Newcastle-Tottenham på TV 2 Premium og TV 2 Play søndag klokken 17.30.

Det skapte store reaksjoner da den saudiarabiske PIF-gruppen sikret seg 80 prosent av aksjene i Newcastle og dermed er klubbens majoritetseiere.

PIF-gruppen (Public Investment Fund of Saudi Arabia) er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

– Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding da oppkjøpet ble kjent.

Fredag kl. 12.30: Se Newcastle spesial: Milliardene som splitter fansen

Kunne ikke skjedd i Norge

Selv om dette har skjedd i England, kan ikke det samme skje i Norge. Det er ikke mulig at PIF-gruppen kunne kjøpt opp Rosenborg, for eksempel.

– Etter NIF og NFFs lov er klubbene i Norge eid av medlemmene der hvert medlem har en stemme. Kun medlemsklubber kan delta i våre konkurranser, forklarer Nils Fisketjønn, direktør for konkurranse i Norges Fotballforbund, til TV 2.

– Hvorfor ønsker vi ikke dette i Norge?

– Det er en lang tradisjon i Norge for at klubb/idrettslag er styrt av medlemmene som deltar i konkurranser. Avarter av samarbeidende selskap har vært vurdert, men alle med basis i en medlemsklubb.

– Den norske sportsmodellen med medlem-klubb-særforbund-idrettsforbund står veldig sterkt, understreker Fisketjønn.

Men...

Men, norske klubber kan etablere samarbeid med selskaper som kan bidra på inntektssiden. I slike tilfeller vil likevel alle avgjørende beslutninger tas hos klubben.

Det betyr derimot ikke at hvilke som helst selskaper kan inngå samarbeid med norske klubber.

– Etter Forbundsstyrets bestemmelser om kommersielt og/eller administrativt samarbeid mellom klubb/idrettslag og selskap må det samarbeidende selskapet ha forretningsadresse i Norge. Det er ikke et hinder at du ikke er norsk statsborger, men forretningsadressen må være i Norge, forteller Rune Nordhaug, seksjonsleder klubbstøtte i NFF til TV 2.

Han understreker at samarbeidende selskaper ikke har innflytelse på sport, og at slike avtaler må godkjennes av Forbundsstyret.

Men, spørsmålet er da om et saudiarabisk selskap, eller hvilket som helst annet selskap, hypotetisk sett kunne inngått samarbeid med norsk klubb dersom de hadde hatt norsk forretningsadresse.

– Selskapet må ha forretningssted i Norge og skal være underlagt norsk selskapslovgivning. Selskapet kan ikke ha vedtekter eller drive virksomhet som er i strid med Klubbens eller overordnede idrettsmyndigheters, herunder FIFAs, UEFAs, NIFs og NFFs lover, regelverk, instrukser og etiske verdier, forklarer Nordhaug og utdyper:

– Utover det er det ikke noe i forbundsstyrets bestemmelser som hindrer utenlandske eiere å ha eierandeler i et samarbeidende selskap.

At en norsk klubb kan få saudiarabiske eiere er altså ikke mulig. Helt enkelt fordi norsk lov ikke tillater det.

Men det er altså mer åpent for hvilke selskaper og hvem som kan bidra på inntektssiden. Likevel, de samarbeidende selskapene har ikke lov å blande seg i avgjørende beslutninger hos norske klubber.

Relatert