Lamme-/viltgryte med rotgrønnsaker

Fersk lammebog gir nydelig «lammelapskaus» sammen med høstens rotgrønnsaker. Du kan også erstatte lam med kjøtt fra elg, hjort eller rein. Håper det vil smake!

Tips: Finrevet pepperrot gir en ekstra smak , drysses eller rives over rett før servering. Servér med brytebrød og ev. smør.

Tips 2: Gryten kan gjerne lages dagen i forveien for så å varmes opp igjen før servering.

Tips 3: Har du ikke kraft? Bland vann med 1-2 buljongterninger og ev. litt alkoholfritt lyst øl.

Ingredienser

  • ca. 800 g lammebog uten ben
  • lammekraft/grønnsakkraft eller vann (se tips)
  • timian eller rosmarin, frisk eller tørket
  • 1 laurbærblad
  • ca. 600 g små poteter
  • 5-6 gulrøtter, mellomstore
  • 1-2 persillerøtter ev sellerirot
  • 1 liten/halv kålrot
  • 1 purre
  • smør eller nøytral olje, til steking
  • salt og pepper
  • ev. fersk pepperrot til dryss

(Oppskriften fortsetter etter annonsen.)

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i jevne terninger på ca 3 x 3 cm.

Bruk en stor tykkbunnet gryte. Varm olje/smør i gryten og brun kjøttet.
Tilsett kraft og kok opp. Skum av.

Tilsett timian, laurbær og kraft. Legg på lokk, og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i en times tid.

HØSTGRYTE: Bruk lammebog – eller ditt favorittviltkjøtt!
HØSTGRYTE: Bruk lammebog – eller ditt favorittviltkjøtt! Foto: TV 2

Skrubb potetene – behold skallet på hvis skallet er tynt. Legg potetene i gryten med kjøttet. Skrell og del gulrøtter og kålrot i biter og purre i skiver.

Legg i gryten sammen med potetene. Trekk videre i 30-40 min til kjøttet er mørt og grønnsakene møre.

Dryss over hakket persille og revet pepperrot ved servering.Server med brytebrød.

Grovt brytebrød i langpanne
(egner seg godt til frysing)

Ingredienser

  • 7 dl skummet kulturmelk, yoghurt eller vann
  • 1-2 ss honning
  • 3 ss olje
  • 50 g gjær
  • 1 ss salt
  • ca. 16 dl grovbakstmel eller blanding av fint og grovt hvetemel og ev. havregryn – bruk det du har!

(Oppskriften fortsetter etter annonsen.)

Fremgangsmåte

Varm melk/vann, honning og olje til fingervarmt. Hell over i en bakebolle.
Fersk gjær løses opp i litt av den varme væsken, tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Elt inn mel til en glatt deig. Elt 5-6 min i kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 30 min, til dobbel størrelse. Elt og form deigen og legg i en bakepapirkledd langpanne. Klem/form deigen slik at den passer i langpannen.

Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca. 40 min.

Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn, linfrø, solsikkefrø eller revet ost og krydderurter eller litt flaksalt.

Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200℃ i ca. 30 minutter.

Relatert