Anne Rimmen og Ailo Gaup. Foto: Audun Braastad / NTB
Anne Rimmen og Ailo Gaup. Foto: Audun Braastad / NTB Foto: Audun Braastad

Anne Rimmen og Ailo Gaup i retten – mener svindyr villa hadde asbest

OSLO TINGRETT (TV 2): Kjendisparet krever erstatning og prisavslag etter boligkjøp av villa på 20 millioner kroner. Tirsdag møtte de i retten.

– Saken oppdateres.

Rettssaken rundt boligtvisten til Anne Rimmen og Ailo Gaup har startet.

I 2018 kjøpte Anne Rimmen og Ailo Gaup en villa på Tåsen for 20 millioner kroner, ifølge Se og Hør. Nå møter de i Oslo tingrett på grunn av uenigheter med selger av boligen.

Kjendisparet hevder at selger har holdt tilbake informasjon om flere mangler ved boligen. Selger på sin side nekter for å ha holdt tilbake opplysninger.

Advokat Ketil Krohn Venås, som representerer kjendisparet. Her under rettssaken rundt boligtvisten til Anne Rimmen og Ailo Gaup.
Advokat Ketil Krohn Venås, som representerer kjendisparet. Her under rettssaken rundt boligtvisten til Anne Rimmen og Ailo Gaup. Foto: Maiken Amanda Brennås.

Omfattende muggsopproblemer

Rettssaken startet med at begge advokatene la frem sine fakta i saken. Advokaten til kjendisparet var først ut.

– Jeg er av den oppfatning at det både er gitt uriktige opplysninger, og er holdt tilbake informasjon om tilstanden til boligen, sier advokat Ketil Krohn Venås, som representerer kjendisparet.

Advokaten mener boligen ble markedsført som om den var i bedre stand enn den egentlig var, da paret tok over boligen, og at det ikke var noen alarmerende opplysninger i tilstandsrapporten.

Mener boligen har asbest

Advokaten ramser opp flere mangler han hevder de har avdekket ved boligen. Som for eksempel omfattende muggsopproblemer, fuktskader, saltskader, råteskader, og funn av asbest.

Under rettssaken hevder han at selger har prøvd å skjule flere av disse skadene, ved å enten male eller sparkle over disse, noe selger bestrider.

Kjendisparet hevder også at det er rettslige mangler ved det elektriske, drenering, og bærekonstruksjon.

Tapte leieinntekter

Videre hevder paret å ha tapt leieinntekter, fordi utleiedelen i boligen ikke har vært mulig å leie ut i den standen den opprinnelig var, og krever derfor også en erstatning på 500.000 kroner for dette.

Parets advokat forteller at de kom frem til dette beløpet ved å sjekke ut tilsvarende leiligheter i området på Tåsen, og ramser opp noen eksempler på dette.

– Leilighet med tre soverom på Tåsen, 17 000 i måneden. Flott treroms med balkong på 55 kvm, 15 000 i måneden. Ettroms på Tåsen på 33 kvm, 10 000 i månedsleie.

– Det er dette som er utgangspunkt for denne vurderingen, forteller advokaten.

Selger uenig

Selger på sin side nekter for å ha holdt tilbake opplysninger, og krever at kjendisparet betaler alle saksomkostninger.

Advokat Bjørn Fredborg Nilsen, som representer selger, hevder at det aldri har blitt gitt opplysninger om at boligen kommer med en egen utleierdel.

– Kjelleren var innredet med bad og kjøkken. Men på opprinnelig tegning var Kjelleren kun godkjent som bod og lager, og ikke som leilighet, hevder advokaten.

Videre mener han at paret også har fått opplysning om drenering, råteskader, saltskader og fuktskader.

– Det var klare signaler om at dette er en risiko, sier advokaten.

Advokat Bjørn Fredborg Nilsen, som representerer selgeren i denne saken.
Advokat Bjørn Fredborg Nilsen, som representerer selgeren i denne saken. Foto: Maiken Amanda Brennås

Anklages for kuppforsøk

Han forteller i retten at han mener kjendisparet var svært ivrige, og at de forsøkte å kuppe boligen. Han gjengir en sms fra Rimmen:

«Hei. Samboeren min og jeg har vært å sett på boligen, og vi likte det vi så. Lurer på om dere kunne tenkte dere å selge til oss for 19 millioner?».

– De var villig til å strekke seg langt, sier advokaten.

Den endelige kjøpesummen endte på 20 millioner kroner, to millioner over takst.

Det kommer også frem at kjendisparet var på to visninger av boligen. Anne Rimmen skal ha vært på en visning uten Ailo Gaup, og en sammen med en snekker.

Kjendisparet forklarer seg

Det er Ailo Gaup som forklarer seg i retten på vegne av paret, da Anne Rimmen måtte forlate rettssaken litt tidligere. Gaup forteller at det var megler som tipset paret om boligen.

– Det som var så fint med det, var at alle kjipe kostnader som drenering skulle være tatt. Det var utleiehybel, der det skulle være lett å sette inn ekstra vindu for rømningsvei, forklarer Gaup at de skal ha fått opplyst fra megler.

Hadde dere et forhold til prisen på boligen? Spør advokaten.

– Innsalget til megler var at alt var i orden, det var en hybel som kom til å dekke alle kostnader, så det var forsvarlig for oss å kjøpe, sier Gaup.

Store mengder asbest

Etter kjøpet, ramser Gaup opp en rekke feil og mangler ved boligen, som han mener selger må ha visst om, som for eksempel asbest.

Gaup hevder at Mycoteam, som er et rådgivende firma innen bygningsskader som skyldes fuktproblemer, avdekket så store mengder med asbest, at de fikk beskjed om at det måtte fjernes, for at huset skulle være beboelig.

– Når de skulle bytte lyspære var de direkte eksponert mot asbest, sier Gaup.

Ifølge Store norske leksikon er innånding av asbeststøv helsefarlig og har vært forbudt i Norge fra 1985 på grunn av fare for utvikling av kreft.

– Det var frustrerende.

Videre hevder Gaup at de også hadde problemer med selger under overtagelsen av boligen.

– Selger spurte om vi kunne forskyve overtagelsen, og da løste vi det med noen dager. Da vi kom til overtagelsen oppdaget vi at det ikke var rengjort, forteller Gaup.

– Det var frustrerende. Vi hadde jobbet for å imøtekomme selgerens krav, så hadde ikke han gjort sin del, forteller han videre.

Dersom dere hadde hatt all informasjon tilgjengelig om feil og mangler ved boligen, ville et kjøp vært aktuelt? Spør advokaten.

– Nei.

Hvordan har det vært å stå i denne prosessen?

– Det kan alle forestille seg, sier Gaup, som er tydelig preget av situasjonen og på gråten.

Selger forklarer seg

Under rettssaken fikk selger spørsmål av sin advokat, hva hen synes om å bli beskyldt for å holde tilbake informasjon om feil og mangler ved boligen.

– Det har ikke vært trivelig, og det har vært langvarig. Jeg føler man tar en full renovering av et hus, og forsøker å sende regningen, forteller selger.

– Det har vært mye jobb fra Gaup og Rimmen, og det ser jeg. Men jeg har ikke holdt tilbake opplysninger jeg ikke visste om, forteller han videre.

Krever oppreisning og prisavslag

Kjendisparet krever at selger betaler oppreisning, og at vedkommende sørger for prisavslag. Paret krever også at selger dekker alle saksomkostninger, kommer det frem i sluttinnlegget, som paret leverte før rettssaken startet.

Det var VG som først omtalte saken.

Utbedringskostnadene paret har dokumentert, skal til sammen ligge på godt over to millioner kroner.

Verken kjendisparet eller selger har til nå ønsket å uttale seg til God kveld Norge, verken før eller under rettssaken.

Advokat Bjørn Fredborg Nilsen, som representerer selgeren, skrev følgene i en e-post til God kveld Norge:

– Saken skal nå prosederes for domstolen de neste tre dagene, og selgers syn og innvendinger vil bli fremlagt der. Vi har derfor ikke kommentarer utover det som er inntatt i sluttinnlegget, skriver Nilsen.

Det er satt av tre dager til rettssaken.

Relatert