FJERNES: Bikini-kravet for kvinner i strandhåndballen fjernes. Foto: Igor Kralj/pixsell
FJERNES: Bikini-kravet for kvinner i strandhåndballen fjernes. Foto: Igor Kralj/pixsell

IHF-styret går inn for å fjerne bikini-krav – gjør fortsatt forskjell kvinner og menn

Den norske håndballpresidenten er glad for at det går mot endring, men undrer seg over at det fortsatt skal være ulike regler for kvinner og herrer.

Det Internasjonale håndballforbundet (IHF) har oppdatert sine regler og retningslinjer for kampene i strandhåndballsirkuset. Der kommer det frem at bikinikravet for kvinner fjernes, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Men det gjøres fortsatt forskjell på kvinner og herrer.

Kvinner får også spille i shorts og singlet, men shortsen skal være kortere og tettsittende hos kvinnene.

I helgen ble det skrevet at IHF-styret har innstilt på en regelendring foran kongressen i november, men allerede nå er regelen endret i forbundets vedtekter med ikrafttredelse fra 1. januar neste år.

Undrer seg over forskjellsbehandling

– Mye bedre enn det som var, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til TV 2.

– Vi må ta en liten runde med jentene og høre hva de sier, så skal vi prøve å lande på hva som er hensiktsmessig å gjøre videre. Jeg vet ikke begrunnelsen på hvorfor det gjøres forskjell på jenter og gutter. Den er ikke i vanlig håndball, så en kan spørre seg hvorfor det er annerledes i beachhåndball, sier han videre.

Håndballpresidenten har ingen teorier på hvorfor det gjøres forskjell.

– Men dette er en mye bedre løsning enn den som var tidligere. Det er vi veldig glade for. Vi er glade for at det er tatt steg, så skal vi vurdere hva vi eventuelt skal gjøre med «rest-forskjellene», sier Lio.

Dette er det nye drakt-kravet til IHF for kvinnene:

 Foto: IHF
Foto: IHF

Bøtelagt for shorts-bruk

Det norskehåndballforbundet fikk i juli en bot etter at Norges kvinnelige strandhåndballandslag spilte kamper i shorts.

– Det er alltid lurt å være tydelig og jobbe hardt for noe du tror på, og det er lurt at vi ikke behandler jenter og gutter så veldig forskjellig. Vi er barn av samme klode, sier Lio.

Etter sommerens protest har Norges håndballforbund tatt til orde for en endring av reglene. Nå har de fått gjennomslag.

Det europeiske håndballforbundets (EHF) president Michael Wiederer ønsker endringene velkommen.

– EHF setter pris på IHFs beslutning. Etter beslutningen på EHF-kongressen i april 2021 om å endre uniformsreglene, er det godt å se at innspillene har blitt vurdert og endringene vi foreslo blir iverksatt, sier han i en kommentar på EHFs hjemmeside.

Det norske landslaget i strandhåndball spilte bronsefinale i EM i slutten av juli i tights, som en protest mot den omstridte regelen. Det endte med at det norske landslaget ble straffet med 15.000 kroner i bot.

– Her sover de i timen. Det er skammelig og urimelig overfor jentene. Hver sommer jeg har vært president siden 2015, har jeg svart på spørsmål om dette og ikke snakket om medaljer de har hentet og gode forestillinger de har gjort, sa håndballpresident Kåre Geir Lio til NTB om saken den gang.

Relatert