AVRUSNINGSKLINIKK: Rusavhengige blir tilsynelatende behandlet som krigsfanger etter ordre fra Taliban.
AVRUSNINGSKLINIKK: Rusavhengige blir tilsynelatende behandlet som krigsfanger etter ordre fra Taliban. Foto: Felipe Dana / AP

Taliban med brutal tvangsavrusning

Etter Talibans maktovertakelse skal det ryddes opp i rusproblemet i det afghanske samfunnet. Metodene som tas i bruk er nådeløse.

Det er knapt to måneder siden Taliban vendte tilbake til presidentpalasset da amerikanske styrker trakk seg ut av Afghanistan 15. august.

Likevel er den islamske bevegelsen i full gang med å rydde opp i samfunnet, og landets narkotikaproblem er blant den ferske regjeringens nye reformer. Like etter maktovertakelsen gjorde talsperson for Taliban, Zabiullah Mujahid, det klart at Afghanistan ikke lenger skal være en narkostat.

– Afghanistan skal ikke være en plass for dyrking av narkotika, så det internasjonale samfunnet bør hjelpe oss, og vi bør ha et alternativt levebrød, sa Mujahid, ifølge CNN.

OPIUMPRODUKSJON: To afghanske bønder høster opium i distriktet Jalalabad øst for Kabul. USA har forsøkt å presse landet ut av det internasjonale narkotikamarkedet, noe de ikke har lyktes med.
OPIUMPRODUKSJON: To afghanske bønder høster opium i distriktet Jalalabad øst for Kabul. USA har forsøkt å presse landet ut av det internasjonale narkotikamarkedet, noe de ikke har lyktes med. Foto: Rahmat Gul / AP

Dyrking av opium har i lang tid vært en viktig inntektskilde for afghanske bønder: I 2020 sto landet for hele 85 prosent av verdens opiumproduksjon, ifølge tall fra FN.

Avhengigheten i samfunnet viser seg deretter. Nå har Taliban sett seg ut de rusavhengige – de skal på avrusning, koste hva det koste vil.

– Det er ikke så viktig om noen av dem dør

Nyhetsbyrået AP har fanget bilder fra innsiden av et oppsiktsvekkende raid i Kabuls mørkbelagte gater.

RAID: Rusavhengige hentes inn av Taliban-soldater for tvangsavrusning.
RAID: Rusavhengige hentes inn av Taliban-soldater for tvangsavrusning. Foto: Felipe Dana / AP
FRAKTES: En buss full av rusavhengige på vei til en avrusningsklinikk.
FRAKTES: En buss full av rusavhengige på vei til en avrusningsklinikk. Foto: Felipe Dana / AP
FANGET: En gruppe rusavhengige holdes fanget av en Taliban-soldat.
FANGET: En gruppe rusavhengige holdes fanget av en Taliban-soldat. Foto: Felipe Dana / AP
KAOTISK: De rusavhengige i et desperat forsøk på å bruke opp stoffet før tvangsinnleggelse.
KAOTISK: De rusavhengige i et desperat forsøk på å bruke opp stoffet før tvangsinnleggelse. Foto: Felipe Dana / AP

Talibans politifolk oppsøker Kabuls kriker og kroker, på jakt etter hjemløse avhengig av heroin og methamphetamin. En sovende mann vekkes av et spark i fjeset. Han er blant dem som skal tvangsinnlegges på en av de nyetablerte avrusningsklinikkene.

En annen ble funnet død. Ifølge vitner var det slagene fra Talibans politifolk som tok livet av ham.

– Det er ikke så viktig om noen av dem dør. Andre vil bli kurert, etterpå kan de settes fri, sier Taliban-soldat Mawlawi Fazullah.

Bildene viser et av behandlingssentrene, hvor rundt 150 rusavhengige blir bundet fast, barbert og avkledd. Avicenna medisinske sykehus for rusbehandling ligger i utkanten av Kabul, og kan ved første øyekast minne om et fengsel.

OMKOM: En rusmisbruker ble slått til døden av Taliban-soldater.
OMKOM: En rusmisbruker ble slått til døden av Taliban-soldater. Foto: Felipe Dana / AP
VEKKES AV SPARK: En Taliban-soldat sparker en sovende, rusavhengig mann i fjeset under et raid i Kabul.
VEKKES AV SPARK: En Taliban-soldat sparker en sovende, rusavhengig mann i fjeset under et raid i Kabul. Foto: Felipe Dana / AP
FØR RAIDET: Afghanere samlet under en bro, hvor de konsumerer ulike narkotiske stoffer.
FØR RAIDET: Afghanere samlet under en bro, hvor de konsumerer ulike narkotiske stoffer. Foto: Felipe Dana / AP
KØ: Rusmisbrukerne venter på å barberes under tvangsinnleggelsen.
KØ: Rusmisbrukerne venter på å barberes under tvangsinnleggelsen. Foto: Felipe Dana / AP
BARBERES: Rusavhengige hentet fra gaten tvangsinnlegges på avrusningssenter.
BARBERES: Rusavhengige hentet fra gaten tvangsinnlegges på avrusningssenter. Foto: Felipe Dana / AP
BARBERES: En rusavhengig har ankommet avrusningssenteret, og barberes før behandlingen starter.
BARBERES: En rusavhengig har ankommet avrusningssenteret, og barberes før behandlingen starter. Foto: Felipe Dana / AP
PÅ INNSIDEN: Avrusningsklinikken minner om et fengsel.
PÅ INNSIDEN: Avrusningsklinikken minner om et fengsel. Foto: Felipe Dana / AP

Sykehuset var tidligere en militærbase etablert av USA, nå er det omgjort til Kabuls største behandlingssenter, med plass til over tusen mennesker.

Her starter en 45-dagers avrusningsbehandling, ifølge sjefspsykiater ved Avicenna Wahedullah Koshan.

Pasientene skal gjennomgå en nedtrapping, med minimal medisinsk behandling for lindring av ubehag og smerte. Sjefspsykiateren innrømmer at de ikke tar i bruk alternativ medisinering som opioider, buprenorfin og matadon, som vanligvis brukes under behandling av heroinavhengighet.

Koshan kan også fortelle at de ansatte ved sykehuset ikke har blitt betalt siden juli, men at Taliban har lovet at lønnen snart vil utbetales.

– Vi er et diktatur

Like etter Talibans overtakelse kom deres helsemyndigheter med klare ordre om å sette i gang med avrusningen. De harde metodene dette innebar ble tatt godt imot av enkelte helsearbeidere:

SULTES: Flere av pasientene som er tvangsinnlagt sier at de ikke får tilstrekkelig med mat, leger bekrefter at dette er en del av behandlingen.
SULTES: Flere av pasientene som er tvangsinnlagt sier at de ikke får tilstrekkelig med mat, leger bekrefter at dette er en del av behandlingen. Foto: Felipe Dana / AP

– Vi er ikke et demokrati lenger, dette er et diktatur, og bruken av tvang er den eneste måten vi kan behandle disse menneskene, sier Fazalrabi Mayar, som er lege ved et av avrusningssentrene.

Han sikter spesielt til de som er avhengig av heroin og meth.

INNLAGT: Rusmisbrukere ved sengeplassene på Avicenna avrusningsklinikk.
INNLAGT: Rusmisbrukere ved sengeplassene på Avicenna avrusningsklinikk. Foto: Felipe Dana / AP
UTMATTET: Pasientene slapper av på sengene.
UTMATTET: Pasientene slapper av på sengene. Foto: Felipe Dana / AP
TVANG: Rusmisbrukere venter på medisinsk sjekk. Flere av dem har sterke psykiske lidelser.
TVANG: Rusmisbrukere venter på medisinsk sjekk. Flere av dem har sterke psykiske lidelser. Foto: Felipe Dana / AP
FANGET: En rusmisbruker som ble tatt under et av Talibans raid.
FANGET: En rusmisbruker som ble tatt under et av Talibans raid. Foto: Felipe Dana / AP

Menn i avrusningssenteret sitter langs steinvegger med hendene bundet – mange av dem er, ifølge legene, sterkt plaget av psykiske lidelser.

De blir beordret til å slutte å være avhengig, ellers vil de bli slått i ansiktet. Pasientene blir heller ikke matet nok, legene sier at sult nemlig er en del av behandlingen.

GJENFORENT: Sjefspsykiater Wahedullah Koshan (t.v.) snakker til Sitara, moren til en av de rusavhengige som ble innbragt i et av politifolkene til Taliban sine raid. Her gjenforenes hun med sønnen (t.h.)
GJENFORENT: Sjefspsykiater Wahedullah Koshan (t.v.) snakker til Sitara, moren til en av de rusavhengige som ble innbragt i et av politifolkene til Taliban sine raid. Her gjenforenes hun med sønnen (t.h.) Foto: Felipe Dana / AP

Flesteparten av familiene til de tvangsinnlagte vet ikke hvor de befinner seg, venterommene fylles derfor opp av pårørende som leter etter sine kjære. En kvinne fikk en tårevåt gjenforening med sin 21 år gamle sønn, etter at han hadde vært savnet i 12 dager.

– Hele livet mitt er min sønn, sa hun da hun omfavnet ham på avrusningsklinikken.

Trusler mot opiumbønder

– Dette er bare starten, senere skal vi ta bøndene, og vi skal straffe dem i henhold til sharialoven, sier Talibans hovedpatruljeansvarlige Qari Ghafoor.

Under den forrige regjeringsperioden til Taliban fra 1996-2001 førte de en lignende ruspolitikk, og tall viser at det da var en signifikant nedgang i landets opiumeksport.

Tallene har imidlertid skutt til værs etter den amerikanske invasjonen i 2001, noe som har gått tvert imot USAs opprinnelige hensikt. Viktigheten av å bekjempe opiumindustrien var ansett som hovedgrunnen til USAs invasjon.

– Opium er en kilde til billioner av dollar til ekstremistiske- og kriminelle grupper i hele verden, sa Robert Charles, daværende assisterende statssekretær for internasjonale narkotika- og rettshåndhevelsessaker etter en vekst av opiumeksport i 2004.

Ifølge beregninger fra FN utgjorde opiumindustrien i Afghanistan hele 11 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i 2018. Det er uklart hvor mye av dette som har havnet i Talibans lomme, og vil fortsette å gjøre det, da estimeringene varierer kraftig.

Relatert