ARKIVFOTO: Abortloven i Texas ble midlertidig gjeninnført av en føderal ankedomstol.
ARKIVFOTO: Abortloven i Texas ble midlertidig gjeninnført av en føderal ankedomstol. Foto: Stephen Spillman / AP

Texas' abortlov midlertidig gjeninnført: – Stopp denne galskapen

En føderal ankedomstol har avgjort at abortloven i Texas, som i praksis forbyr de fleste aborter, kan tre i kraft igjen.

Det skjer dagen etter at enkelte klinikker i delstaten igjen begynte å ta imot pasienter for første gang siden tidlig i september. Det var imidlertid ikke alle som åpnet dørene igjen, i frykt for at avgjørelsen fort kunne blitt omgjort.

Loven forbyr i praksis aborter etter uke seks, et tidspunkt der mange ikke vet at man er gravid. Det gjøres ikke unntak om graviditeten skyldes voldtekt eller incest.

Leder for den juridiske advokatorganisasjonen Center for Reproductive Rights Nancy Northup uttrykker sterk motstand mot den midlertidige gjeninnføringen, og ba høyesterett om å «tre inn og stoppe denne galskapen».

– Pasienter blir kastet tilbake i en tilstand av kaos og frykt, sa hun.

Loven ble suspendert onsdag av en føderal domstol, men ankedomstolen godkjente raskt delstatens forespørsel om å tilsidesette kjennelsen i påvente av videre behandling.

En demonstrant holder opp et skilt som leser «Babyer blir drept her», foran en abortklinikk i Texas. Foto: AP / NTB
En demonstrant holder opp et skilt som leser «Babyer blir drept her», foran en abortklinikk i Texas. Foto: AP / NTB

Abortloven skiller seg fra andre delstaters forsøk på å skjerpe inn abortlovgivningen ved at den overlater til privatpersoner å gå til sivile søksmål mot alle som enten bidrar og tilrettelegger til, eller får utført, abort.

I praksis betyr det at både legen som gjennomfører inngrepet og drosjesjåføren som kjører pasienten til klinikken, kan bli saksøkt.

Relatert