Danmark hentet hjem kvinner og barn fra Syria

Tre danske kvinner og 14 barn har landet i Danmark etter å ha forlatt en kurdiskkontrollert fangeleir i Syria. De anklages for å ha sluttet seg til IS.

De 17 var torsdag på dansk jord, bekrefter advokater for kvinnene overfor dansk TV2 og DR.

Kvinnene og barna forlot al-Roj-leiren nord i Syria tidlig onsdag morgen.

De var med på et fly som landet i Frankfurt i Tyskland like etter midnatt. Der gikk åtte kvinner og 23 barn av, opplyser det tyske utenriksdepartementet. De tre danske kvinnene og deres 14 barn landet på Karup lufthavn i Midtjylland senere natt til torsdag, skriver Ekstra Bladet.

De tre kvinnene reiste i 2014 til Syria der de sluttet seg til ekstremistgruppa IS.

En av kvinnene har dobbelt statsborgerskap, mens de to andre er etniske dansker. Ni av de 14 barna er født i Danmark og reiste sammen med mødrene sine til Syria. De fem minste barna er født i Syria, melder DR.

Det jobbes nå med å hente hjem ytterligere fem barn med dansk tilknytning fra fangeleirer i Syria, melder nyhetsbyrået Ritzau. Dette krever imidlertid samtykke fra barnas tre mødre, som har blitt fratatt statsborgerskapene og som den danske regjeringen ikke vil hente hjem. De fem barna og deres mødre sitter derfor fortsatt i fangeleirer.

For en måned siden reiste tre svenske kvinner og deres åtte barn fra Syria til Sverige. To av de tre kvinnene ble kort tid etter pågrepet av politiet. I dag sitter en av dem varetektsfengslet mens den andre er løslatt.