Minestronesuppe med pesto og focaccia

Denne klassiske italienske grønnsakssuppen er perfekt hvis du har rester av grønnsaker.

Server gjerne minestronesuppen med hjemmelaget pesto og en halvgrov focaccia. Oppskriftene finner du nederst i artikkelen.

Minestronesuppe til 5-6 personer

  • 1 løk
  • Ca. 4 ss olivenolje
  • Eventuelt 1-2 skiver bacon eller 2-3 ss hakket smakfull spekepølse/skinke, kan sløyfes
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske knuste tomater
  • Ca. 6 dl grønnsakkraft
  • 1 fennikel
  • 2-3 vårløk
  • 2-3 gulrøtter
  • Ca. 2 ts urtekrydderblanding
  • 1-2 bokser hermetiske store hvite bønner
  • Salt, grovmalt pepper, balsamicoeddik
  • 2-3 ss pesto rørt inn i suppen, se egen oppskrift
  • Nyrevet parmesan, sløyfes for melkefri

Slik gjør du:

Finhakk løk og surr i olje til løken er blank, eventuelt sammen med bacon/spekepølse/skinke. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og la surre i 2-3 minutter. Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i gryten sammen med hermetiske tomater, kraft og krydder. Kok opp og la trekke i 30-40 minutter. Tilsett godt avrente hvite bønner. La trekke i 10-15 minutter. Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og eventuelt pesto.

Server med et godt dryss med nyrevet lagret hvit ost eller parmesan. Tilbehør pesto og eventuelt brød/focaccia.

Tips: Bønner er kan byttes ut med byggryn eller perlespelt.

Pesto

  • 2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne) kan sløyfes ved allergi
  • 1 stor potte basilikum eller persille
  • Ca. 1 ½ dl olivenolje
  • Ca. 50 g revet parmesanost eller en hvit smakfull fast ost

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerne i en stekepanne til de er gylne uten å bli brune. Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 28-10 dager.

Focaccia

Oppskrift tilpasset en langpanne/form ca. 20x30 cm. Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær 6-8 timer før det skal stekes, dekk med plast.

  • 5 dl lunkent vann
  • 3 ts tørrgjær (ev 1 ts tørrgjær ved kaldheving)
  • ½ dl + 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts honning (kan sløyfes)
  • Ca. 1,1 l hvetemel gjerne blandet med grovt mel/fibramel

Slik gjør du:

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt klissete som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 minutter. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledd langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca. 40 minutter.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og eventuelt rosmarin Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20-30 minutter. Avkjøl på rist.

Relatert