Støre gikk med ultimatum: – Hvis ikke hadde jeg ikke hatt noen å prate med

HURDAL (TV 2): Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) starter forhandlinger om å danne regjering sammen.

De to partitoppene holdt pressekonferanse på Hurdalsjøen Hotell, etter at SV tidligere onsdag trakk seg ut fra regjeringssonderingene.

– I ettermiddag har Arbeiderpartiet og Senterpartiet hatt møter, og vi er blitt enige om å sette i gang forhandlinger om å danne regjering sammen, sier Støre.

Avklaringer

Støre innrømte under pressekonferansen at Vedum hadde fått viljen sin.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud spurte Ap-lederen:

FORHANDLINGER: Senterpartiet og Arbeiderpartiet starter med forhandlinger med mål om å danne regjering sammen. Foto: Jonas Henriksen/ TV 2
FORHANDLINGER: Senterpartiet og Arbeiderpartiet starter med forhandlinger med mål om å danne regjering sammen. Foto: Jonas Henriksen/ TV 2

– Audun Lysbakken sa at han gjerne ville vært med på disse forhandlingene hvis dere ville forhandle med blanke ark. Dere to hadde krevd avklaringer fra SV for i det hele tatt starte forhandlinger. Hvorfor var det så viktig for dere?

– Arbeiderpartiet og SV var klar. Senterpartiet var ikke klar for det. De ville avklare noen nøkkelpunkt i politikken først. Det var områder vi ville kommet til uansett i denne kalenderen av saker, sier Støre, og legger til:

– Så det må nesten Trygve svare for.

TV 2 fulgte opp:

– Hvorfor valgte du å gå med på at Sp ville ha slike avklaringer?

– Det gjorde vi sammen.

– Men hvorfor gikk du med på det?

– Hvis ikke vi hadde gjort det så hadde vi ikke hatt noen å snakke med, sier Støre og peker på Vedum.

– Da hadde han gått?

– Han hadde ikke kommet, svarer Støre.

TV 2 skrev tidligere i ettermiddag om hvordan SV-kilder opplevde at Ap og Sp krevde konkrete nederlag for å gå videre til regjeringsforhandlinger.

– Bruke ukene framover

Vedum var på sin side opptatt av å peke på at det var SV som valgte å gå.

– Alle tre partiene gikk åpent inn i disse sonderingene og premissene for dem. Det var politiske grunner til at SV ikke ville gå videre i sonderingene. Vi mente det var grunnlag for videre sonderinger, det var ikke SV enige i – og det må vi ha respekt for, sier Vedum.

– Vi skal nå sette oss ned og diskutere alle typer saker og bruke de ukene i har framover på en konstruktiv måte, sier Vedum.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud er overrasket over at Støre var tydelig på at det var Senterpartiet som krevde denne typen avklaringer før man gikk i gang med regjeringsforhandlinger og ikke Støre selv.

– Det var veldig rart og pussig. Jeg begynte nesten å lure på hvem som er lederen på rødgrønn side, hvem er det som leder disse forhandlingene. Er det Joas Gahr Støre eller er det Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad som har deltatt fra Sp side?

– For det ser ut som om Senterpartiet har fått fullt gjennomslag her, også for den strategien dem har valgt ved å gå inn i disse sonderingene. Ikke bare fullt gjennomslag, de har også fått med seg Støre som stilte seg på Sps side i å avkreve SV – et krav som SV åpenbart ikke kunne innfri for å gå videre i forhandlingene. Så det var overraskende, sier Eriksrud

Samarbeid på Stortinget

– Sp og Ap er enige om at SV er den foretrukne budsjettpartneren i Stortinget, sier Vedum.

– SV er vår partner i Stortinget, og det partiet det er naturlig å gå til når det gjelder budsjett. Vi har etablert en tone, et samarbeid og mye felles forståelse med dem her, sier Støre.

Støre sier videre at den nye regjeringen har en åpen holdning til å ta SV inn i varmen ved et senere tidspunkt.

AVKLARINGER: Støre gikk med på at Senterpartiet kunne få avklaringer fra SV. Her med Vedum, pressesjef i Sp, Lars Vangen, og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Foto: Jonas Been Henriksen.
AVKLARINGER: Støre gikk med på at Senterpartiet kunne få avklaringer fra SV. Her med Vedum, pressesjef i Sp, Lars Vangen, og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Foto: Jonas Been Henriksen.

– Det er politikken som avgjør. Vi skal jobbe for å gjennomføre politikken, så får de finne ut om det er grunnlag for å endre konklusjonen de trakk i dag, sier Støre.

Støre legger ikke skjul på at han skulle ønske SV trakk en annen konklusjon.

– Men når det ikke lykkes er det andre muligheter, og det er de vi skal se på nå, sier Støre.

– Jeg har en god tone med Støre. Det er jo bedre at det er to blide menn som kommer inn her, enn to sure, sier Vedum.

Klart onsdag morgen

Etter fem dager med sonderinger er SV-leder Audun Lysbakken tydelig på at han er skuffet.

– Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang, sier Lysbakken.

Kilder opplyser til TV2 at SV skal ha gjort det klart tidlig onsdag morgen at de ville bryte, dersom det ikke var vilje til bevegelse fra de to andre partene på kravene om nedtrapping av oljeleting og en mer rettferdig fordeling gjennom skatt.

Relatert