Wenches klassiske fiskegrateng

Fiskegratengen lages slik mor og bestemor lagde den. Serveres med kokte poteter, råkost og eggesmør.

Hjemmelaget fiskegrateng tar litt tid å lage, men smaker kjempe godt.

Fiskegrateng til 4 personer

  • Ca. 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (eventuelt ca. 500 g rå fisk uten skinn og ben, se tips)
  • 1 ½ dl ukokt makaroni
  • 1 sjalottløk

Gratengsaus:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 3 dl melk
  • 1 ¾ ts salt
  • 1 krm hvit pepper
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • 3 egg
  • Strøkavring

Slik gjør du:

Varm ovnen til 200 grader. Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 minutter. Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen. Kok makaroni og finhakket sjalottløk etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet.

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk. Kok opp sausen under omrøring. Smak til med salt og krydder. Avkjøl sausen litt og vend inn eggeplommer, fisk og makaroni. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i gratengsausen. Fyll gratengen i en godt smurt form. Dryss over strøkavring. Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 40-50 minutter. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, egg- og dillsmør (eller kun smeltet smør) og råkost av revene epler og gulrøtter og en dressing av presset sitronsaft og litt sukker.

Tips: Fiskegrateng kan også lages på rå fisk, tilsett da 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek fiskegratengen 6-8 minutter lengre. Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen.

Råkost med eple og gulrøtter

Skrell gulrøtter (gjerne med forskjellig farge) og riv opp på råkostjern. Riv gjerne et par epler også. Press saft av sitron og smak til med sukker og bland inn i råkosten.

Egg- og dillsmør

Kok egg, skrell og finhakk. Smelt smør, tilsett finhakket dill og finhakket egg.

Relatert