Bombe fra andre verdenskrig skapte problemer

Søndag går tyskerne til valgurnene, men en udetonert bombe fra andre verdenskrig skapte utfordringer i den tyske byen Wuppertal.

Mennesker i den vestlige tyske byen Wuppertal støtte på en ekstra utfordring da de skulle stemme frem en ny forbundskansler søndag.

Myndighetene ble nemlig nødt til å evakuere hundrevis av mennesker etter at de oppdaget en udetonert bombe fra andre verdenskrig i nærheten av valglokalet.

Det skriver avisen Deutsche Welle.

Fakta om valget i Tyskland

* Det er minst 598 plasser i Forbundsdagen, fordelt ut fra antall stemmeberettigede i delstatene.

* 299 medlemmer velges direkte fra enkeltmannskretser, tilsvarende valgsystemet i USA og Storbritannia. 299 medlemmer velges med partilister i delstatene, tilsvarende det norske systemet.

* I tillegg deles det ut to typer utjevningsmandater. Med 111 slike mandater er dagens Forbundsdag den største hittil.

* Siden 1999 har den tyske nasjonalforsamlingen sittet i den gamle Riksdagsbygningen i Berlin som ble ødelagt i en brann i 1933. Bygningen var gjennom to store gjenoppbygninger på 1960-tallet og på 1990-tallet.

* Forbundsdagen velger statsministeren, som har tittelen Bundeskanzler (forbundskansler), etter forslag fra presidenten (for tiden Frank-Walter Steinmeier). Valget krever absolutt flertall, altså et flertall blant alle medlemmene, ikke bare de som møter opp eller stemmer.

* Angela Merkel er Tysklands første kvinnelige statsminister, men gir seg etter nesten 16 år. Det er første gang etter andre verdenskrig at en sittende statsminister ikke søker gjenvalg.

* Delstatene Berlin og Mecklenburg-Vorpommern holder også valg 26. september.

Kilde: Wikipedia , NTB

Bomben ble oppdaget lørdag kveld, og det ble gjennomført en vellykket deaktivering søndag formiddag.

Til tross for dette advarte myndighetene folk om i området om å gå ut. Likevel forsikret en talsperson for nødetatene vil få anledning til å stemme før valglokalene stenger klokken 18.00, søndag kveld.

Totalt fem valglokaler ble rammet av hendelsen.

Relatert