Slik skal Høie feire gjenåpningen
Helseminister Bent Høie (H) har planene klare for hvordan han skal feire gjenåpningen lørdag.
561 dager siden Norge stengte ned, kunne regjeringen endelig kunngjøre gjenåpningen.
Lørdag klokka 16 blir det slutt på meterkrav, krav om matservering og innslippstopp ved midnatt på utesteder og maksbegrensning på arrangementer.
– Jeg synes det var et sterkt øyeblikk å si velkommen tilbake til hverdagen, sier helseminister Bent Høie (H) til TV 2.
Han sier at vi nå kan glede oss over dugnaden det norske folk har lagt ned, både i å følge råd og regler, men ikke minst oppslutningen om vaksinen.

Nådd milepælen
Høie møter TV 2 sammen med assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad på Shutter pub i Oslo fredag ettermiddag. En av mange Oslo-barer som trolig får flere besøkende nå som samfunnet åpner igjen.
Nakstad beskriver det siste halvannet året som en lang periode hvor det har skjedd mye.
– Fire smittebølger har blitt håndtert godt. Det er en milepæl å være gjennom vaksinasjonsprogrammet. Selv om pandemien ikke er over, er det et langt skritt i riktig retning, sier Nakstad.
Oppslutningen om vaksinen i Norge er blant de høyeste i verden. Litt over 83 prosent er fullvaksinert, men tallet kommer til å øke. Over 90 prosent har fått én dose.

Feire med bunad
Så høy vaksinedekning og gjenåpning i morgen kan man feire, og Høie har planen klar for lørdagskvelden.
På slaget klokka 16, når de aller fleste reglene fjernes, skal han åpne en turisthytte sammen med ektemannen Dag Terje Klarp Solvang, som er generalsekretær i Den norske turistforeningen (DNT).
Men på kvelden er det duket for fest. Stortinget arrangerer avslutningsfest for fireårsperioden på Oslo rådhus. Dit skal Høie sammen med ektemannen.
– Da skal jeg gå i bunad, og da håper jeg å danse litt, sier Høie.
– Da blir det feiring, sier Høie.
Nakstad skal på sin side noe helt annet. Han skal spille inn lydbok for sin nye bok «Kode rød: Kampen om det vakre».

Kranglene
En annen bok som har vært omtalt i det siste, er boka «Camilla Stoltenberg - Årets som aldri tok slutt». Den er ført i pennen av NRK-journalist Lilla Sølvikhus.
Ifølge boka ble Nakstad kalt inn til oppvaskmøte med FHI etter et utspill han hadde om smittespredning blant barn.
Han mener det er positivt at det er uenigheter mellom etatene.
– Det har vært masse diskusjon, og jeg tror det har vært veldig bra. Hadde vi låst oss til ett tankesett, hadde vi bomma, tror jeg. Det at situasjonen hele tiden har blitt sett med friske øyne, er bra, sier Nakstad.

– Er det virkelig over!?
Halvannet år med pandemi har satt både Høie og Nakstad i situasjoner som har vært krevende.
Helseministeren mener den tyngste beslutningen var å legge begrensninger på barn og unges liv.
– Dessverre så vi det som nødvendig, sier Høie.
Nakstad trekker fram viruset og at det var svært lite informasjon om det i starten av pandemien. Fortsatt er det mye man ikke vet om SARS-COV-2, som oppsto i Wuhan i Kina.
– Det har vært krevende å sette seg inn i en situasjon og virus man vet ingenting om. Det har også vært en pedagogisk utfordring, sier den assisterende helsedirektøren.