Norwegian: Billettsalget øker allerede

Næringslivet jubler over at restriksjonene fjernes. SAS venter at folks reiselyst vil få en oppsving. Norwegian melder om at billettsalget har økt allerede.

Lørdag klokka 16 gjelder ikke enmetersregelen lenger, det blir slutt på kravet om bordservering og innslippsstopp på utesteder, og antallsbegrensningene på arrangementer oppheves.

Neste fredag fjernes også det globale reiserådet. Det innebærer at det ikke lenger frarådes å reise til andre land i verden.

Allerede merker Norwegian at etterspørselen etter reiser øker.

– Nyheten er fortsatt ganske fersk, og mange er nok fortsatt på jobb og skole, men likevel ser vi at i løpet av de tre timene som er gått siden nyheten kom, har det norske salget økt med 50 prosent i forhold til samme tidsrom forrige fredag, skriver presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian i en e-post til TV 2.

Hjørnholm skriver at det er for tidlig å si om fjerning av restriksjoner vil bety flere ruter eller avganger, det kommer an på etterspørselen.

GLAD: Pressesjef John Echoff i SAS sier de venter at folk kommer til å bestille reiser nå som reiserådet blir opphevet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GLAD: Pressesjef John Echoff i SAS sier de venter at folk kommer til å bestille reiser nå som reiserådet blir opphevet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oppsving

Pressesjef John Eckhoff i SAS skriver i en e-post til TV 2 at dagens nyheter er svært gledelig, ikke minst for kundene som ser fram til å besøke familie, venner, kolleger og kunder.

– Myndighetenes reiseråd og de ulike landenes innreiserestriksjoner er det som i størst grad påvirket etterspørselen etter flybilletter under pandemien. Nå som en stadig større andel av verdens befolkning vaksineres og restriksjonene letter, ser vi at stadig flere vil ut på reise. SAS har merket en stigende etterspørsel i høst og venter at dagens gladmelding fra myndighetene vil gi et oppsving i reiselysten, skriver Echoff.

Han sier at de justerer fortløpende både kapasitet og ruteprogram basert på etterspørselen.

– Det er viktig å minne om at vi skal opp fra et relativt lavt nivå av reisende, og at stigningen kommer til å skje raskt. Det er viktig for luftfarten, en bransje som på mange måter fortsatt er sterkt preget av pandemien, skriver pressesjefen i SAS.

– Gledens dag

Virke er glad for fredages gladnyhet.

– Dette er en gledens dag. Etter halvannet år med avstand og isolasjon, skal vi endelig få leve normalt igjen, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Virke er handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

– Ikke et sekund for tidlig

– Det kommer ikke et sekund for tidlig for kultur, servering og reiseliv, som fortsatt lever med restriksjoner. De står klare til å åpne for full maskin igjen og vil snu seg lynraskt nå som signalet er kommet. Endelig kan vi samles igjen og begynne å bruke tilbud vi har savnet sårt, sier han videre.

Han sier at vi fortsatt har 25.000 permitterte som følge av pandemien. 3 av 4 som er permittert, kommer fra handels- og tjenestenæringen.

Ved at restriksjonene fjernes, trappes akiviteten opp. Det betyr at folk kan få jobbene sine tilbake, sier Kristensen.

Ventet på denne dagen

NHO sier at dette er gledens dag for reiselivet.

− Dette har hoteller, restauranter og særlig utelivsbransjen og større konferansehotell ventet på lenge. Dette er en gledens dag, og jeg vil takke regjeringen som holder seg til planen om full gjenåpning i september, og som har fått store deler av den voksne befolkningen vaksinert i tide. Høy vaksinegrad er løsningen for et normalt liv, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, ifølge NTB.

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier at selv regjeringen kom med gode nyheter fredag, er ikke målstreken nådd ennå.

– Bedriftene møter økte innkjøpspriser og svakere etterspørsel i internasjonale markeder. En del sliter også med å finne kvalifisert arbeidskraft, sier Almlid, skriver NTB.