AVBESTILLER: Norge trenger ikke flere vaksinedoser. Nå bekrefter FHI at de har startet med å avbestille planlagte leveranser fra Pfizer og Moderna. Foto: Petter Sørum Johansen / TV 2
AVBESTILLER: Norge trenger ikke flere vaksinedoser. Nå bekrefter FHI at de har startet med å avbestille planlagte leveranser fra Pfizer og Moderna. Foto: Petter Sørum Johansen / TV 2

FHI til TV 2: Har startet avbestillinger av vaksiner fra Pfizer og Moderna

FHI mener vi har nok vaksiner til å fullvaksinere alle som ønsker, i tillegg til å ha et stort beredskapslager. Nå trenger ikke Norge flere vaksiner.

– Vi har startet med å avbestille vaksiner, sier smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, til TV 2.

Over 80 prosent av alle nordmenn over 18 år er nå fullvaksinert. Men nå mener FHI at Norge har nok vaksinedoser, enn så lenge.

– Vi har per nå gode muligheter til å sende ut vaksinedoser om det skulle oppstå en spesiell situasjon, men vi er allerede i ferd med å avbestille doser både fra Pfizer og Moderna fordi vi ser at vi ikke trenger flere vaksiner enn det vi har akkurat nå, sier smitteverndirektøren.

Avbestiller forventet levering

Norge har vaksineavtale med EU, gjennom Sverige, og har gjennom koronatiden fått gode og dårlige nyheter i forbindelse med vaksineutlevering.

I august ble det meldt at Norge skulle få én million ekstra Moderna-doser fra Romania. Mange av disse har allerede blitt distribuert ut til kommunene.

De dosene kom i tillegg til de til sammen 358.000 dosene Norge fikk i juli fra blant annet Litauen, Bulgaria og Romania.

Det er de forventede leveringene fra EU som FHI har startet med å avbestille.

Beredskapslager

FHI har et transittlager, der dosene som kommer til Norge blir værende før de sendes videre til gjeldene kommuner. Dette er doser som vil bli brukt om noe helt spesielt skulle oppstå i forbindelse med koronasituasjonen.

– Hvor mange doser trenger vi i buffer?

– Vi trenger nok noen hundre tusen i buffer, men ikke så mye mer enn det.

– Og det er det vi har nå?

– Det har vi, sier Bukholm.

Relatert