Liora Levis fem beste vintips til sopp og soppretter. Foto: Lars M. Holand
Liora Levis fem beste vintips til sopp og soppretter. Foto: Lars M. Holand

De fem beste vinene til sopp

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Hvilken vin velger vi til skogens gull? Og hva med disse eksotiske slektningene - trøfler som importeres fra Italia og Frankrike? Se sommelierens fem beste tips her.

I år bugner det av sopp i skogen. 2021 ser ut til å bli et kjempebra soppår. Både kantarell og steinsopp er supre matsopper som passer perfekt i gryter, sauser og stuinger.

Men når man har så gode råvarer, hva slags drikke bør man velge til skogens gull?

Kantarell og steinsopp Foto: NTB/Gorm Kallestad
Kantarell og steinsopp Foto: NTB/Gorm Kallestad

God morgen Norges vinekspert og sommelier Liora Levi har valgt ut disse fem favorittene:

1) Hvitvin til sopp: Rolet Arbois Chardonnay 2016, Jura, Frankrike, kr 249,90 (bu)
– Dette er en smaksrik og fyldig hvitvin med litt modning og med hint av smør og voks på duft og smak. Ypperlig følge til den obligatoriske kantarell-toasten med egg og masse revet comté-ost. Prøv også til sopprisotto og kremet pasta, foreslår Liora Levi.

Neste favorittvin er rød, kommer fra Australia og er noe billigere, 180 kr.

2) Rødvin til sopp: Joseph Chromy, Pepik Pinot Noir 2019, Tasmania, Australia, kr 179,90. (basis)

– Dette er en saftig og frisk pinot noir med innslag av både jordbær og rognebær. Frisk syrlig stil med noe florale toner og god konsentrasjon. Litt krydder i finish og myke tanniner. Denne passer godt til både storfe, lam og viltkjøtt med sopptilbehør, sier Levi.

3) Rødvin til sopp: Punt Road Shiraz 2020, Victoria, Australia, kr 199,- (basis)

Vi holder oss i Australia og en rødvin gjort på shirazdruen. Ifølge Liora Levi er dette en rik og fyldig vin med bløte tanniner og god saftig smak av bær og frukt. Denne rødvinen egner seg godt til høstens viltretter med sopp i form av gryte, stuing eller saus. Vinen er også vegansk.

4) Rødvin til sopp: Massolino Langhe Nebbiolo 2019, Piemonte, Italia,
kr 294,90 (bu)


Denne italienske nebbiolo-vinen koster nesten 300 kr, men ifølge Liora Levi er den verdt hver eneste krone.

– Etter blod, svette og tårer på leting etter skogens gull og annen sopp, fortjener du en vin som er verdt vel så mye som soppen du har plukket. Massoline sine viner er delikate med friske og saftige bærtoner og innslag av underskog med noe urter og faste, men avslepne tanniner. Nydelig til en sopprisotto, pasta med sopp eller storfe med soppsaus eller stekt sopp, sier Levi entusiastisk.

Norge er ikke land som lager mye vin, men eplemost er vi gode på. Fra fruktbygda Lier utenfor Drammen finner du denne alkoholfrie epledrikken:

5) Alkoholfritt til sopp: Egge Gård Liereple Aronia, Viken, Norge, kr 64,90 (basis)
– Dette er en frisk eplemost tilsatt aroniaepler som gir fylde til drikken og man får en vinøs munnfølelse. Denne er god sammen med stuede eller stekte soppretter, både med og uten tilbehør av kjøttproteiner, avslutter Liora Levi.

Relatert